toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Brojna lica francuske salate

Brojna lica francuske salate

Brojna lica francuske salate

Neizostavan dio blagdanskog stola svakako je francuska salata. Zanimljivo je da jelo koje danas poznajemo pod nazivom "francuska salata" nema veze s Francuskom, već je inačica ruske salate koju je još u 19. stoljeću osmislio kuhar Olivier u renomiranom restoranu u Moskvi.

Ruska salata ili "Salata Olivier" je originalno sadržavala teleći jezik, kavijar, komadiće jastoga i kapare, a sam preljev za salatu bila je strogo čuvana tajna koja je i danas nepoznanica. Zamjenom jeftinijim namirnicama nastala je današnja ruska salata od kuhanog povrća narezanog na kockice i začinjena majonezom. Osnovna razlika između ruske i francuske salate je što ruska sadrži i meso.

Osnovni recept za francusku salatu

Osnovni sastojci francuske salate su povrće (krumpir, grašak, mrkva, kiseli krastavci), jaja i majoneza.

Diljem Hrvatske postoje razne varijacije osnovnog recepta pa se nerijetko salati dodaje i jabuka ili pak kiselo vrhnje. Slijedi recept za slasnu klasičnu francusku salatu.

Sastojci

  • Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
  • Jaja, 2 kom
  • Majoneza, 150 g
  • Kiseli krastavci, 100 g
  • Senf, 1 čajna žličica
  • Kiselo vrhnje, 2 čajne žličice
  • ½ jabuke
  • Papar po želji

Priprema

  1. Skuhajte jaja da budu tvrdo kuhana, očistite ih i narežite na kockice.
  2. Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Zatim očistite jabuku te je narežite na kockice. Kisele krastavce sitno narežite.
  3. Pomiješajte povrće s krastavcima, jajima i jabukom.
  4. U posudi pomiješajte majonezu, senf, kiselo vrhnje i popaprite po želji.
  5. Nježno pomiješate sve sastojke i ovako pripremljenu salatu stavite u hladnjak da se dobro ohladi i sastojci prožmu.

Alternative osnovnom receptu

Zbog visokog sadržaja masnoća koje duguje majonezi, francuska salate dolazi u brojnim light varijacijama. Želite li isprobati nove okuse, pripremiti jednu od sljedećih inačica francuske salate.


Francuska salata s rižom
Sastojci

  • Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
  • ½ šalice kuhane riže
  • Kiseli krastavci, 100 g
  • Senf, 1 čajna žličica
  • Jogurt, 100 g
  • Sol i papar po želji

Priprema

  1. Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kisele krastavce sitno narežite.
  2. Pomiješajte povrće s rižom, a zatim dodajte smjesu senfa i jogurta koju ste prethodno pomiješali.
  3. Začinite po želji i salatu prije serviranja stavite u hladnjak.


Francuska salata s posnim sirom
Sastojci

  • Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
  • Posni sir, 150 g
  • Kiselo vrhnje, 3 žlice
  • Senf, 1 čajna žličica
  • Kiseli krastavci, 100 g
  • Šunka, 50 g
  • Sol i papar po želji

Priprema

  1. Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kisele krastavce i šunku sitno nasjeckajte.
  2. U međuvremenu pomiješajte posni sir, kiselo vrhnje i senf te začiniti po želji.
  3. Spojite sve sastojke, nježno izmiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Veganska francuska salata
Sastojci

  • Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
  • Ledo kukuruz šećerac, 100 g
  • Kiseli krastavci, 100 g
  • Bademi, 1 šalica
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak, 1 režanj
  • Senf, 1 čajna žličica
  • Limunov sok, 3 žlice
  • Sol po želji
  • Voda, 2 šalice

Priprema

  1. Kako biste pripremili vegansku majonezu u blender stavite blanširane bademe, češnjak, senf, limunov sok, vodu i soli po želji. Uključite blender i polagano dolijevajte maslinovo ulje dok ne dobijete homogenu smjesu željene gustoće.
  2. U međuvremenu, miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kukuruz kuhajte 5 minuta pa procijedite. Kisele krastavce sitno narežite.
  3. Pomiješajte povrće i kukuruz s napravljenom majonezom i salatu prije serviranja stavite u hladnjak.
Ledo.hr