ISPRAVAK Poziv i uputa vjerovnicima za prijavu tražbina Pročitaj više
toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Nutritivni i gastronomski aduti srdelica

Nutritivni i gastronomski aduti srdelica

Nutritivni i gastronomski aduti srdelica

Niti jedna druga riba ne uživa ugled kakav uživa srdela. Poznato je kako je u prošlosti othranila generacije i generacije stanovnika priobalja – osim što se jela, njome se i puno trgovalo.

No srdela ima i danas ulogu hraniteljice, jer je znanost otkrila kako nam osigurava nekoliko važnih nutrijenata koji često nedostaju u modernoj prehrani, a ključni su za dobro zdravlje. Osim toga, srdela ima pomalo zanemareni, ali veliki gastronomski potencijal.

Pregršt korisnih nutrijenata

Srdela je bogata zdravim masnoćama omega – 3 masnim kiselinama o kojima se danas puno priča u kontekstu zdravlja srca te razvoja mozga i vida. Unatoč tome što je bogata korisnim masnoćama, ona ne sadrži puno kalorija – otprilike 100 kcal na 100 g namirnice.

Lako probavljivi proteini su također njezin adut kojih sadrži oko 17 g na 100 grama namirnice. Tu su i vitamini i minerali od kojih posebno valja istaknuti kalcij. Jedemo li ju s kostima, srdela može biti značajan izvor kalcija za razliku od ostalih većih riba kod kojih kosti nije moguće jesti.

Pet najboljih načina kako pripremiti srdele

Osim uobičajenih prženih srdela, od ove sitne, a tako zahvalne ribice možemo napraviti sendviče, salate s tjesteninom, zapeći ih ili napraviti paštetu. Za salate s tjesteninom ili krumpirom te za sendviče srdele možemo ispržiti, ispeći na grill tavi ili zapeći u pećnici s malo ulja i začina po želji.

Pečene srdele očistimo od kostiju i spojimo s kuhanim i svježim povrćem i mahunarkama u salatama ili dodamo malo zelene salate, majoneze i svježeg luka za sendviče. Želimo li napraviti paštetu, srdele opet ispečemo na tavi ili u pećnici i usitnimo štapnim mikserom zajedno s maslinovim uljem, malo limunova soka, kapara, kiselog vrhnja, češnjaka i peršinovog lista.

Paštetu možemo poslužiti kao predjelo ili pak kao namaz za ručak na poslu ili laganu večeru uz čašu crnog vina i malo prepečenog kruha.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Vezani proizvodi

Vezani recepti

Ledo.hr