toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Semifreddo: Tajne pripreme bogatog ledenog deserta

Semifreddo: Tajne pripreme bogatog ledenog deserta

Semifreddo: Tajne pripreme bogatog ledenog deserta

Originalno talijanska delikatesa, semifreddo je bogati ledeni desert koji uz malo truda možemo pripremiti i kod kuće. Za to će nam biti potrebne tek tri osnovne namirnice: tučeno slatko vrhnje, krema od žumanjaka te krema od istučenih bjelanjaka (tzv. šaum).

Postupak pripreme semifredda

Započnite s tučenim vrhnjem: istucite 350 g dobro ohlađenog slatkog vrhnja za šlag pjenjačom ili mikserom. Nemojte predugo tući vrhnje inače ćete dobiti maslac. Tučeno vrhnje vratite u hladnjak dok pripremate ostalo.

Sljedeća je na redu krema od žumanjaka. Na pari mikserom ili brzim potezima pjenjače dobro izradite kremu od 5 žumanjaka, 70 g šećera i sjemenkama iz unutrašnjosti jedne mahune vanilije (ili 20 g običnog šećera zamijenite s 20 g vanilin šećera). Pazite da posuda u kojoj su žumanjci ne dodiruje kipuću vodu jer će vam se žumanjci u protivnom skuhati i zalijepiti na dno. Cilj je da se šećer otopi i da se krema ugusti, a za to će vam biti potrebno 5-10 minuta.

Za kremu od bjelanjaka, na pari istucite 2 bjelanjka s prstohvatom soli i 60 g šećera dok ne dobijete kremastu strukturu.

Kada kremu od žumanjaka ili bjelanjaka maknete s pare bitno je da ih još koju minutu nastavite miješati, dok se zdjela ne ohladi, kako se dio kreme ne bi zalijepio za dno.

Sada još samo pričekajte da se kreme ohlade na sobnu temperaturu, pa onda prvo laganim kružnim pokretima, kako bi sačuvali obujam i pjenastu teksturu, pomiješate kremu od bjelanjaka i kremu od žumanjaka, a dobivenu smjesu isto tako lagano umiješajte u ohlađeno tučeno vrhnje.

semifreddo

Slasni dodaci za semifreddo

Najteži dio pripreme je gotov. Sada slijedi kreativni dio – u dobivenu smjesu prije smrzavanja možete umiješati smrznuto Ledo voće, voćne piree, džemove, usitnjeni krokant, nasjeckano prženo orašasto voće, čokoladu ili nutellu – na vama je da odaberete.

Sve dodatke za semifreddo je najbolje samo blago i površno umiješati kako bi dobili nejednolični, mramorni izgled deserta.

Semifreddo se treba hladiti u zamrzivaču preko noći (najmanje 6 sati), a najčešće se stavlja u uske, plitke kalupe za kruh. Prije smrzavanja, kalup obložite plastičnom folijom, ulijte smjesu te je pokrijte folijom kako se tijekom smrzavanja ne bi sakupili kristalići vode.

semifreddo

Poslužite na način da semifreddo izvadite iz kalupa, narežite ga na kriške te prelijte ukusnim preljevom od Ledo voća.

Pogledajte recept: Semifreddo od malina

Ledo.hr