toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Krostata od rabarbare i šumskog voća

Priprema:

  1. Za pripremu tijesta pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol te miksajte 5 sek. Dodajte maslac i ponovno miksajte dok maslac ne dođe do veličine graška.
  2. Jaje i mlijeko izmiješajte u manjoj zdjelici pa dodajte smjesi i miksajte dok očvrsne.
  3. Dobiveno tijesto skupite u kuglu pa je oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i hladite bar 30 min.
  4. Rabarbaru sa otopljenim i ocijeđenim šumskim voćem u većoj posudi posipajte šećerom. Zagrijavajte na umjerenoj vatri uz miješanje dok se otopi šećer, oko 4 min. Zatim umiješajte kukuruzni škrob otopljen u 3 žlice vode i zagrijte do vrenja pa ohladite na sobnoj temperaturi oko 30 min.
  5. Pećnicu zagrijte na 200˚C. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjeni papir za pečenje u krug promjera 30 cm. Premažite razmućenim jajetom.
  6. Mješavinu voća poslažite u centar tijesta i pažljivo raširite prema rubovima, ostavljajući prazno tijesto oko 3,5 cm od ruba koje ćete preklopiti preko punjenja.
  7. Rubove premažite razmućenim jajetom i posipajte smeđim šećerom.
  8. Papir za pečenje sa krostatom premjestite u kalup za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici dok kora poprimi zlatno smeđu boju a punjenje počne bubriti, oko 45 min.
  9. Krostatu ohladite prije rezanja na kriške i servirajte sa tučenim vrhnjem.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

120 min

Sastojci recepta

4-6 osoba

Tijesto

1 šalica običnog brašna
½ šalice brašna od cjelovitog zrna
1 ½ žlica šećera
½ žličice soli
170 g ohlađenog neslanog maslaca, narezati na kockice
1 jaje
1 žlica mlijeka

Punjenje

¼ šalice kukuruznog škroba
4 šalice stabljike rabarbare, narezane na 1,5 cm
450g Ledo šumskog voća, odlediti 1 h na sobnoj temperaturi
1/3 šalice šećera
1 jaje, razmutiti
malo smeđeg šećera
Tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije
Ledo.hr