toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Mini pite od malina

Priprema:

  1. Za tijesto za pite, pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte hladan maslac, netom izvađen iz hladnjaka, narezan na kockice. Maslac prstima lagano "utrljajte" u brašno, no ne u potpunosti – u brašnu bi trebali ostati grumeni maslaca veličine zrna leće. Ovoj mješavini zatim dodajte ledeno hladnu vodu, oko 5 žlica, i mijesite tek toliko da se sastojci povežu u kompaktnu, ali prhku kuglu tijesta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji oko 40 minuta u hladnjaku.
  2. Dok se tijesto "odmara", pripremite nadjev od malina. Pola paketa (225 g) smrznutih malina stavite u manji lonac zajedno sa šećerom i 1 žlicom vode. Kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri, dok se maline ne odmrznu, otpuste svoj sok i počnu kipjeti. Potom malinama pridružite gustin prethodno pomiješan s 1 žlicom vode i sve skupa kuhajte uz konstantno miješanje oko 2 minute kako bi se umak ugustio. Dobiveni nadjev ohladite na sobnu temperaturu.
  3. Tijesto za pite podijelite na četvrtine i svaku četvrtinu razvaljajte u kružni oblik debljine oko 5 mm. Nadjev raspodijelite u sredinu četiriju kružnih oblika tijesta, a rubove im premažite jajem umućenim s 1 žlicom vode. Pite oblikujte na način da tijesto preklopite na pola preko nadjeva i dobro spojite rubove – tako ćete dobiti male pite oblika polumjeseca. Rubove dodatno "zapečatite" vilicom, a nožem načinite nekoliko rezova za "ventilaciju" na sredini pita.
  4. Oblikovane pite preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom te ih premažite ostatkom umućenog jajeta. Odmah ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ukoliko vam se pećnica nije zagrijala do trenutka kada ste već oblikovali pite, do pečenja ih čuvajte u hladnjaku.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

90 min

Sastojci recepta

Za 4 osobe
225 g Ledo Maline
50 g šećera
3 žlice vode
2 žličice gustina
1 jaje, za premazivanje

Prhko tijesto za pite

200g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
5 žlica hladne vode
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
Ledo.hr