toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Prhki kolač s borovnicama i lješnjacima

Priprema:

  1. Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180°C.
  2. Polovicu količine lješnjaka sameljite, a polovicu narežite na četvrtine ili polovine. Krupno sjeckane lješnjake stavite sa strane, a mljevene dobro pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli.
  3. U ovu smjesu suhih sastojaka vilicom utisnite hladni maslac koji ste prethodno narezali na kockice, tako da se ne pomiješa u potpunosti s ostalim sastojcima, nego da ostane u komadićima. Dodajte umućeno jaje s žumanjkom kako biste dobili kompaktno, ali prhko tijesto – nemojte ga previše mijesiti.
  4. Dvije trećine tijesta odmah utisnite na dno posude za pečenje (dimenzija oko 20×30 cm) obložene masnim papirom, izbodite vilicom i stavite peći. Preostalu trećinu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.
  5. Kada tijesto počne porpimati zlaćanu boju, nakon otprilike 20 minuta, izvadite ga iz pećnice i pustite da se do ohladi.
  6. Pomiješajte sastojke za nadjev i stavite ih u posudu za pečenje povrh ohlađene kore. Nadjev potom posipajte natrganom preostalom trećinom tijesta i stavite peći.
  7. Nakon 25 minuta pečenja, kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano ključati – još oko 50 minuta.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

120 min

Sastojci recepta

6-8 osoba
250 g oštrog brašna
225 g maslaca
150 g lješnjaka
100 g šećera u prahu
1 jaje
1 žumanjak
30 g vanilin šećera
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli

Nadjev

900 g Ledo Borovnice
100 g šećera
3 žlice gustina
2 žlice soka limuna
1 žličica cimeta
Ledo.hr