toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Fileti lososa u kremastom umaku

Priprema:

  1. Odmrznite filete lososa i posušite ih papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.
  2. Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice kelja pupčara operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.
  3. U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocijedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i kelj pupčar desetak minuta pa ocijedite.
  4. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj pupčar i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.
  5. Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Miješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.
  6. Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte miješajući dok se umak ne zgusne.
  7. Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.
  8. S pečenih fileta skinite kožu. Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak položite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima svježeg peršina. Poslužite odmah.

Prijedlog za serviranje:

Ako želite, filete lososa možete servirati i s kožom koja mora biti hrskava i lijepo pečena, zlaćane boje. U tom slučaju, na umak stavite ribu tako da je meso s donje strane, a koža s gornje kako bi zadržala hrskavost.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

40 minuta

Sastojci recepta

Za 4 osobe
800 g Ledo losos filet
400 g mladog krumpira
350 g kelja pupčara(prokulica)
1 glavica luka
1 dl suhog bijelog vina
3-4 sušene rajčice
5 dl slatkog vrhnja (36% m.m.)
80 g baby blitve
50 g parmezana
Svježi peršin
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Ledo.hr