toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Poširani bakalar s kuhanim mahunama i Holandez umakom

Priprema:

  1. Filete atlantskog bakalara odmrznite pa im dijagonalno zarežite kožu par puta kako se ne bi savijala tijekom poširanja.
  2. Ulijte oko 2 litre vode u plitki lonac. Dodajte očišćenu mrkvu i luk, par grančica svježeg peršina, dva lovorova lista, par zrna papra i sol. Pustite da tekućina zakuha pa smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta. Kušajte bujon pa po potrebi doradite okus solju i/ili paprom.
  3. Smanjite jačinu vatre, voda ne smije ključati, pa dodajte filet bakalara, kožom prema dolje. Tanje filete poširajte oko 5 minuta, a deblje oko 7 minuta. Riba će promijeniti boju iz prozirne u mliječno-bijelu.
  4. Izvadite filet na tanjur. Poslužite ga prelivenog maslinovim uljem i posutim svježe sjeckanim peršinom, a od priloga odaberite povrće kuhano na pari ili svježu salatu po izboru.
  5. Ako ste ljubitelj hrskave kožice, onda poširani filet bakalara uvaljajte u oštro brašno (samo onu stranu s kožom) i pržite 30 sekundi na zagrijanom ulju.
  6. Pripremite Holandez umak tako da u zdjelu ili manji lonac pjenasto zamutite 3 žumanjka sa žlicom vode i žlicom limunovog soka. Otopite maslac.
  7. Jaja zagrijavajte na pari uz postupno dodavanje otopljenog maslaca. Umak treba biti kremaste teksture. Maknite ga s vatre i začinite solju, paprom i kajenskom paprikom.
  8. Poširanu ribu poslužite uz kuhane žute i zelene mahune, sve obilato preliveno toplim Holandez umakom.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

45 min

Sastojci recepta

Za 2 osobe
450 g Bakalar filet atlantski
2 litre vode
2 srednje velike mrkve
1 manji luk
3 grančice svježeg lista peršina
2 lovorova lista
5 zrna šarenog papra
150 g sol po ukusu
150 g zelenih mahuna
150 g žutih mahuna

Za Holandez umak:

3 žumanjka
1 žlica vode
1 žlica limunovog soka
170 g maslaca
3/4 žličice soli
prstohvat kajenske paprike
prstohvat bijelog papra
Ledo.hr