toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Složenac od mahuna s kolutima luka

Priprema:

  1. Smrznute mahune kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedite ih.
  2. Narežite luk na kockice i pirjajte ga na maslinovom ulju na umjerenoj vatri dok ne omekša – oko 5 minuta. Zatim dodajte 225 g (pola pakiranja) Ledo smrznutih šampinjona, sušeni timijan te soli i papra prema ukusu. Nastavite s pirjanjem dok većina tekućine koju otpuste šampinjoni, ne ispari – oko 10 minuta.
  3. Pripremite bešamel umak tako da najprije na maslacu na umjerenoj vatri oko 2 minute popržite brašno dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim postupno dodajete mlijeko. Tijekom dodavanja mlijeka neprestano miješajte pjenjačom, pa nastavite s miješanjem i termičkom obradom dok se umak ne ugusti – nekoliko minuta. Naposlijetku začinite muškatnim oraščićem.
  4. Kuhane mahune, pirjane gljive i bešamel umak pomiješajte i stavite u manju posudu za pečenje. Pecite na 180°C oko 20 minuta – na rubovima posude bi se trebali početi javljati mjehurići.
  5. Dok se povrće peče, pripremite pržene kolute luka. Luk očistite i narežite na kolute debljine 1 cm. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu i mljevenu papriku pa u ovu mješavinu uvaljajte luk.
  6. Luk obložen brašnom stavite sa strane, a u preostalu mješavinu dodajte hladnu gaziranu mineralnu vodu kako biste dobili gustu, ali tekuću smjesu. U ovu smjesu umočite kolute luka i pržite ih u dubokom ulju, dobro zagrijanom na umjerenoj vatri, 2-3 minute.
  7. Pržene kolute luka položite na vrh zapečenih mahuna i šampinjona. Servirajte toplo.

Težina pripreme:

Srednja

Vrijeme pripreme:

60 min

Sastojci recepta

5 osoba
450 g Ledo zelenih mahuna
225 g Ledo rezanih šampinjona
500 mL mlijeka
1 srednja glavica luka
50 g maslaca
50 g oštrog brašna
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice sušenog timijana
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
sol i papar

Prženi koluti luka

1 veća glavica luka
180 mL gazirane mineralne vode, hladne
100 g oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice mljevene sušene paprike
ulje za prženje
Ledo.hr