toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Nekoliko zanimljivosti o Mrak sladoledu i njegovom sastavu

Nekoliko zanimljivosti o Mrak sladoledu i njegovom sastavu

Nekoliko zanimljivosti o Mrak sladoledu i njegovom sastavu

Mrak sladoled je sladoled okusa čokolade i vanilije koji ostavljaju crnu boju na jeziku. Crna boja u potpunosti je bezopasna jer je riječ o prirodnim sastojcima.

Mrak sladoled ima karakterističnu crnu boju zbog visokog udjela kakaa u kombinaciji s prirodnom bojom biljnog ugljena. U sladoledu, prirodna boja biljnog ugljena dozira se u izuzetno malom udjelu, jer je baza sladoleda tamno smeđe boje zbog velikog udjela kakaa, te veliko doziranje prirodne boje nije potrebno (1,2%). Uz Mrak sladoled u svakom pakiranju dolaze zabavni ljigavci i tetovaže koje svijetle u mraku.

Biljni ugljen je dobiven iz prirode, a zbog brojnih pozitivnih svojstava ima široku primjenu. U nastavku otkrijte sve važne i zanimljive činjenice koje trebate znati o ovom daru iz prirode.

Sve popularnija crna hrana osvojila je svijet. Prateći trendove Ledo donosi inovaciju na domaćem tržištu – Mrak sladoled.

Riječ je o prvom crnom sladoledu na štapiću dobivenom u industrijskoj proizvodnji na mliječnoj bazi s prirodnom bojom.

Prirodna boja koja se koristi za proizvodnju Mrak sladoleda odobrena je od strane Europske komisije, a dobivena je iz biljnog ugljena te se uobičajeno koristi u prehrambenoj industriji.

Osim u prehrani, biljni ugljen također se učinkovito koristi u zdravstvene svrhe jer pozitivno djeluje na organizam, a primjenjuje se i u kozmetičkoj industriji.

A post shared by Ledo (@ledohrvatska) on Mar 20, 2017 at 3:21am PDT

Najčešće postavljena pitanja vezana uz Mrak sladoled

Uzrokuje li Mrak sladoled probavne smetnje?

Crna boja koja se koristi za proizvodnju Mrak sladoleda je prirodna boja te se hrani smije dodavati po pravilu quantum satis jer je od strane Europske komisije procijenjeno da je bezopasna za ljudsko zdravlje te se uobičajeno koristi u prehrambenoj industriji. Crna boja dobivena je od biljnog ugljena koji smanjuje resorpciju štetnih tvari u organizmu koje uzrokuju gastrološke probleme, nadutost i stvaranje želučane kiseline te je zbog toga pogodan i za djecu.

Zašto se od Mrak sladoleda javlja crna stolica?

Boja koja se koristi u proizvodnji Mrak sladoled je specifična zbog izrazito jakog pigmenta, poput antocijana u crnom vinu ili betanina u cikli koji zbog svog intenzivnog pigmenta utječu na boju stolice. Potencijalno crna stolica je prirodna reakcija organizma na prirodnu prehrambenu boju te nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Ostavlja li Mrak sladoled mrlje na odjeći?

U slučaju da Mrak sladoled dođe u kontakt s odjećom, moguće je da će se crne mrlje teže skinuti zbog sastojaka koje karakterizira prirodno jaka pigmentacija, kao što je slučaj kod mrlja od crnog vina ili rajčice.

Je li Mrak sladoled zdravstveno ispravan?

Mrak sladoled je u potpunosti zdravstveno ispravan te je prošao sva ispitivanja koja su to i potvrdila. Svaki sladoled iz Ledo asortimana redovito se ispituje u vanjskim akreditiranim i ovlaštenim laboratorijima, pa je tako i Mrak sladoled prošao sve kontrole.

Smije li se biljni ugljen koristiti u prehrani?

Biljni ugljen prirodna je tvar dobivena iz biljnog pepela, karbonizacijom ljuske kokosovog oraha. U velikim koncentracijama biljni ugljen ima i pozitivan učinak na zdravlje, naime poznat je kao i medicinsko sredstvo za uklanjanje otrova iz organizma. Najčešće se upotrebljava u proizvodnji bombona, crno pecivo za hamburber, tijesto za pizze, masa za punjenje, preljeva, nekih francuskih sireva, grickalica i dodataka prehrani, a sve češće i u pripremi crne hrane koja je osvojila svjetske restorane.

Ledo.hr