toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Top 5 stvari koje trebate znati o dimljenoj ribi

Top 5 stvari koje trebate znati o dimljenoj ribi

Top 5 stvari koje trebate znati o dimljenoj ribi

Dimljenje je jedan od najstarijih postupaka kojim se obrađuje svježa riba kako bi kroz dulje vremensko razdoblje bila pogodna za konzumaciju.

1. Činjenice o dimljenoj ribi

Dimljenje je jedan od najstarijih postupaka kojim se obrađuje svježa riba kako bi kroz dulje vremensko razdoblje bila pogodna za konzumaciju. U prošlosti je dimljena riba bila vrlo važan izvor hranjivih tvari tijekom dugih zimskih mjeseci, kada je zbog nedostatka hrane bilo otežano preživljavanje. U današnje vrijeme kada nam je hrana lako dostupna, dimljenje je postupak koji se koristi kako bi se pojačao okus hrane i dobila delikatesa.

2. O procesu dimljenja

Dimljena riba je delikatesa koja se dobiva  hladnim ili toplim dimljenjem cijele ili dijelova ribe koji su  prethodno najčešće uronjeni u salamuru.

Hladno dimljenje podrazumijeva izlaganje dimu na temperaturi  nižoj od 25°C 1-3 dana.  Hladno dimljene, dakle, ne obrađuje termički meso ribe, što znači da se ne eliminiraju patogeni pa je takvu dimljenu ribu nužno čuvati u hladnjaku do konzumacije.

Toplo dimljenje se odvija na temperaturi od 70 – 150 ° C kroz period od 1-4 sati. U procesu se meso ribe termički obrađuje čime se ubijaju mikroorganizmi, no vijek trajanja tako obrađene ribe je dosta kratak. Iznosi tek 3-10 dana, ukoliko se ne drži na hladnom mjestu.

3. Nutritivna vrijednost dimljene ribe

Dimljenjem se ne gubi nutritivna vrijednost ribe, osobito ako je riječ o hladnom dimljenju. Tako je dimljena riba niskokalorična namirnica koja obiluje kvalitetnim i lakoprobavljivim proteinima, a siromašna je ugljikohidratima i zasićenim masnim kiselinama. Ovisno o vrsti ribe, varira i sadržaj omega-3 masnih kiselina pa tako masnije ribe sadrže i više ovih vrijednih nutrijenata.  Dimljeni losos, primjerice, je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a ujedno sadrži  bogate arome prikladne i za najveće hedoniste.

Valja imati na umu da dimljena riba koja je prethodno soljena ima visok udio natrija pa se savjetuje umjerena konzumacija kod osoba s povišenim krvnim tlakom.

4. Dimljena riba na tanjuru

Dimljenu ribu je najbolje čuvati u hladnjaku na maksimalno 4°C, a pogoduje mu i  niža temperatura.  Vakumski pakirana dimljena riba tako se može čuvati i do 4 tjedna, a jednom kada se pakiranje otvori potrebno ju je potrošiti u roku 7 dana.

Kako bi uživanje u aromama dimljene ribe bilo maksimalno, poželjno je pola sata prije serviranja pustiti ju na sobnoj temperaturi.  Na taj se način neće samo poboljšati okus, već i tekstura same ribe.

Ako ste u nedoumici koju dimljenu ribu odabrati imajte na umu da ribe s višim udjelom masnoća apsorbiraju više arome dima pa su najaromatičnije primjerice dimljeni losos, sabljarka ili pastrva.

Budući da je dimljena riba uvijek poželjna namirnica finger food koncepta,  idealno se uklapa u proslave i zabave „stajaćeg" tipa.  Evo nekoliko ideja za serviranje:

Poslužite ju sa tanko rezanim kruhom francuzom, sjeckanim lukom, kaparima i kiselim vrhnjemOdlično će se slagati s kremastim sirevimaUvijek je popularna servirana na krekerima s kiselim krastavcimaZamotajte primjerice dimljeni losos i servirajte uz crostiniZagrijte dvopek, premažite maslacem  i  na vrh stavite dimljenu ribuU blenderu dobro izmiješajte dimljenu ribu, sirni namaz, hren i začine po želji te koristite smjesu kao namaz.

No, dimljena riba nije rezervirana samo za predjela i lagane zalogaje. Mnogi recepti „traže" arome dimljene ribe; od juha, preko salata, tjestenina i rižota, do glavnih jela. Jedini ograničavajući čimbenik je vaša mašta.

5. Trudnice i konzumacija dimljene ribe

Smiju li trudnice konzumirati dimljenu ribu?

Kao mjera opreznosti savjetuje se da trudnice izbjegavaju dimljenu ribu ukoliko se ona termički ne obradi u procesu pripreme jela. Dimljena riba, naime, može biti nosioc bakterije Listeria monocigetes koja može uzrokovati komplikacije u trudnoći ili čak spontani pobačaj. Za razliku od odrasle zdrave populacije, trudnice imaju veliku vjerojatnost da se inficiraju bakterijom ukoliko je prisutna u namirnici. Termička obrada ubija spomenutu bakteriju pa trudnice mogu uživati u aromama dimljene ribe koja je dio kuhanih jela.

Ledo.hr