toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

VIDEO: Kako napraviti musaku s povrćem, junetinom i krumpirom (Bosanska kuhinja)

VIDEO: Kako napraviti musaku s povrćem, junetinom i krumpirom (Bosanska kuhinja)

VIDEO: Kako napraviti musaku s povrćem, junetinom i krumpirom (Bosanska kuhinja)

Musaka je vjerojatno najpoznatiji složenac, rado viđen na tjednom jelovniku većine ljudi. Iako su namirnice prilagodljive, složit ćemo se da se musaka uvijek sastoji od neke vrste povrća, mljevenog mesa i krumpira. Kako je napraviti, pogledajte u našem video receptu. 

Musaka se priprema tako da se sastojci slažu u slojevima nakon čega se sve prelijeva bijelim umakom ili umućenim jajima te se peče u pećnici. Bijeli umak se radi na bazi maslaca i brašna s mlijekom ili s kiselim vrhnjem.

Grčka tradicionalna musaka se sastoji od slojeva patlidžana i ovčetine te se zalijeva bijelim umakom, dok se u bosanskoj kuhinji umjesto patlidžana koristi krumpir, a složenac se zalijeva umućenim jajima.

Priprema musake ne oduzima previše vremena

Dok se pećnica grije možete kratko propirjati meso i blanširati odabrano povrće što će dodatno skratiti vrijeme pečenja jela u pećnici.

Povrće obogaćuje musaku dodatnim aromama i hranjivim tvarima pa odaberite više vrsta povrća, poput Fitness mješavine koja se sastoji od graška, zelenih mahuna, prokulica, šparoga i brokule, a koju smo koristili u ovom receptu.

Kruna ove musake je završni sloj kojeg čine redovi zlatnog i hrskavog krumpira. Koristite smrznute ploške krumpira koje prethodno ne morate odmrzavati, a koje će vam uštedjeti vrijeme i energiju inače utrošenu na guljenje i sjeckanje krumpira. 

Pečenu musaku poslužite nakon desetak minuta hlađenja kako biste je lakše narezali. 

Pogledajte video

Kako pripremiti musaku s povrćem, junetinom i krumpirom.

 

OVDJE pogledajte svih 10 recepata bosanske kuhinje!

Ledo.hr