Pripremite savršeni omlet s Ledo povrćem

24. studenoga 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Kažu da je vrhunskog kuhara lako prepoznati po njegovom umijeću pravljenja omleta. Savršeni omlet je kremast i ravnomjerno skuhan iznutra, gladak i svjetlucavo žut izvana. Okus mu je izvanredan i pun, a pravi je omlet zasitan bez obzira je li pripremljen za doručak, ručak ili večeru.

I to sve se postiže u 90 sekundi, koliko je otprilike potrebno da se napravi. Sastojci za pripremu ovog vjerojatno najjednostavnijeg jela su tek jaja, maslac, začini i razni dodaci poput Ledo povrća.

Pripremite sastojke

Za savršeni omlet prvo je potrebno pripremiti sve sastojke. Tako je primjerice punjenje za omlet potrebno pripremiti prije nego se razbiju jaja. To podrazumijeva da se sirovo povrće nasjecka i skuha, namirnice iz hladnjaka temperiraju na sobnu temperaturu, a sir nariba ili nareže na kockice.

Ledo povrće je odličan izbor u pripremi omleta jer je već očišćeno - potrebno ga je samo skuhati prije nego završi u slasnom omletu.

Preporučljivo je i jaja prije pripreme pola sata do sat vremena držati na sobnoj temperaturi jer će njihovo temperiranje pomoći u ravnomjernom pečenju omleta.

jaja omlet

Mudro birajte tavicu

Pri pripremi omleta veličina tavice treba biti dovoljna da se volumen smjese s jajima može ravnomjerno rasporediti u tankom sloju; u suprotnom će se smjesa peći predugo i omlet neće biti kompaktan.

Tavica za omlet također mora imati neprianjajuću površinu.

Jednostavna priprema

Za početak skuhajte Ledo povrće po želji – to može biti kukuruz, mahune, šampinjoni ili omiljena kombinacija povrća. Pritom je bitno imati na umu da je za omlet od 2 jaja dovoljno ¼ šalice Ledo povrća.

Zatim, u zdjelici razbijte jaja i vilicom ih snažno izmutite. Jajima možete dodati 2 žlice mlijeka ili vode koji će omletu dati željenu prozračnost te prstohvat soli i papra.

jaja omlet gljive

U međuvremenu zagrijte tavicu, stavite na nju 2 žlice maslaca i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Iako u pripremi možete koristiti i ulje, maslac će osigurati bogati okus i pomoći da se na omletu stvori fina "korica". Kada maslac počinje poprimati orašasti miris, izlijte jaja u tavicu i pomoću špatule rasporedite jaja po cijeloj površine tavice. Smanjite temperaturu i prestanite miješati.

Kada se jaja počnu lagano kuhati i otvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća, dodajte im željeno Ledo povrće. Jaja pecite još vrlo kratko vrijeme, zatim špatulom ili vilicom presavijte rub prema sredini tavice. Kada poprimi zlatnožutu boju, presavinite omlet do kraja da poprimi oblik valjka.

Servirajte odmah na topao tanjur kako bi omlet zadržao svoju pjenastu strukturu.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!