Zanimljivosti o satarašu

3. studenoga 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Osvježavajući sataraš jelo je koje se u našim krajevima priprema već generacijama. Karakteristično upravo za područje jugoistočne Europe, u originalu sataraš se priprema od crvene i žute paprike, rajčice i luka. Danas postoje brojne varijacije izvornog recepta pa se nerijetko ovom jelu od povrća dodaju tikvice i patlidžani. Ipak originalni recept je i najpopularniji, a njegova priprema je jednostavna i brza.

Priprema sataraša

Za pripremu sataraša potrebno je na ploške izrezati luk i pirjati na ulju. Kada luk zažuti dodaje mu se na rezance izrezana paprika, izrezana rajčica i pirja se dok ne omekša. Ako se jelu dodaju patlidžani i tikvice, tada ih valja dodati kada i papriku i pirjati dok ne puste tekućinu.

Sataraš se obavezno soli i papri, a po želji mu se dodaje začini poput origana, ružmarina ili lovorovog lista.

Kod priprema sataraša valja voditi računa o vremenu pirjanja povrća odnosno trenutku kada se jelo miče sa izvora topline. Najbolje je povrće ukloniti sa vatre dok je još al dente, jer će stajanjem omekšati te će se arome prožeti za maksimum okusa.

Pirja li se povrće predugo odnosno dok posve ne omekša rezultat neće biti ukusan sataraš već kaša od povrća. Još jedna tajna pripreme ukusnog sataraša podrazumijeva pirjanje povrća u širokoj tavi jer na taj način tekućina može lakše ispariti pa će povrće zadržati željenu teksturu i razviti poželjne arome.

Raznolikost posluživanja

Ovaj ukusni povrtni „umak" može se poslužiti na mnoštvo načina. Tako može poslužiti kao predjelo ili kao prilog mesu i povrtnim popečcima. Odlično pristaje uz krumpir ili rižu pa se primjerice nerijetko već u startu kuha s rižom. U tom slučaju potrebno je dodati malo vode prilikom kuhanja i umaka od rajčice kako bi riža imala dovoljno tekućine da se skuha. Kao umak sataraš izvrsno pristaje i uz tjesteninu.

Baš poput jela Ratatouille, sataraš je ukusan i hladan jer se stajanjem prožimaju svi sastojci.

Možete ga i zamrznuti

Planirate li pripremiti više sataraša odlična opcija ga je i zamrznuti. U tom slučaju jelo pripremite na standardni način, ali bez dodatka začina. Nakon što se sataraš ohladi jednostavno ga rasporedite u posudice i spremite u zamrzivač. Tako pripremljen sataraš možete čuvati do 2 mjeseca. Jelo odmrznite na način da ga preko noći ostavite u hladnjak pa ga u posudi s poklopcem zagrijte na štednjaku ili u pećnici.

Recept

Tjestenina sa satarašom

  • Sastojci (za 2-3 osobe):
  • Maslinovo ulje, 3 žlice
  • ½ glavice luka, nasjeckana na ploške
  • Ledo sataraš, 450 g
  • Pasirana rajčica, 300 ml
  • Tjestenina, 200 g
  • Parmezan naribani, 45 g
  • Sol i papar
  • Origano, 1 čajna žličica, po želji

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša, a zatim mu dodajte Ledo sataraš mješavinu povrća i nastavite pirjati na umjereno jakoj vatri 5 minuta.
  2. Povrću dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 3-5 minuta uz povremeno miješanje. Pred sam kraj umaku dodajte sol i papar te po želji origano.
  3. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama proizvođača.
  4. Servirajte na način da tjesteninu prelijete umakom i pospite parmezanom.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!