Pomalo zaboravljeni koromač svojim će profinjenim okusom odlično pasati uz nježno meso oslića
Mediteransku kuhinju svakako određuju specifične namirnice poput određenih vrsta riba, citrusnog voća, aromatičnih začina i puno povrća. No, iako se u jelima koriste iste ili slične namirnice, diljem kultura Mediterana rasprostranjeno je bogatstvo raznolikih recepata.
Osim toga, važna je još jedna zajednička karakteristika, a to je uživanje u pripremanju i samoj konzumaciji jela. I to je sasvim sigurno jedan od faktora koji je mediteransku kuhinju učinio popularnom i na kontinentima daleko od Sredozemnog mora.
Riba je jedno od temeljnih obilježja ove prehrane, a Ledo oslić bez glave jedan od proizvoda koji tijekom cijele godine može dovesti duh Mediterana u sve domove, pa i one kontinentalne. Stoga i ne čudi da je oslić jedna od omiljenih riba na sjeveru Hrvatske.
Njegovo bijelo meso je mekano, odličnog blagog okusa i dobro se uklapa u razna jela. Priprema nije zahtjevna, a vrlo ga je lako očistiti i prilikom jela.
Oslić će se odlično spojiti s mediteranskim povrćem poput koromača, koji je neopravdano pomalo zapostavljen u svakodnevnom kuhanju. Posebnog okusa koji podsjeća na anis, zovemo ga još i komorač, slatki kopar, morač... U kulinarstvu se koriste njegovi listovi, sama glavica i sjemenke, a čak i stabljike se mogu iskoristiti u primjerice, kuhanju temeljaca.
Odličan je svjež, samo narezan za salatu i dobar je spoj s još jedim povrćem istog podrijetla, a to je stabljikasti celer koji je jako popularan u Italiji. Uz malo luka i krumpira, ove četiri vrste povrća zapečene u pećnici kreirat će prilog koji oduševljava mirisima i okusima.
Uz pesto od peršina, češnjaka i badema, naš smo ručak dodatno podcrtali mediteranskim notama. Naravno, tu je i neizostavno maslinovo ulje, čije su okusno-zdravstvene kvalitete već odavno opjevane.
Recept: Oslić s koromačem iz pećnice
Pogledajte video recept: Kako pripremiti oslić s koromačem iz pećnice