Crveni bodečnjak jedan je od najcjenjenijih pripadnika bijele, oborite ribe nježnog okusa i mekane teksture, s kožom karakteristične crvene boje. Ova riba iz divljeg ulova, bogata je bjelančevinama i vrijednim mikronutrijentima poput vitamina D i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. S obzirom da je unaprijed očišćena i filetirana, odličan je izbor za brzu pripremu ukusnog i hranjivog obroka. Navedene nutritivne vrijednosti posebno su izražene kod svih Ledo fileta koji dolaze iz divljeg ulova.
Crveni bodečnjaci, fileti s kožom dodatnu potvrdu kvalitete dobili su i dodjeljivanjem žiga ''Živjeti zdravo'' koji je pokrenuo HZJZ pod pokroviteljstvom EU, a koji je namijenjen prepoznavanju nutritivno kvalitetnijih proizvoda i proizvodnih tehnologija po posebno razrađenim kriterijima te u svrhu poboljšanja životnih i zdravstvenih navika stanovništva.
Hranjiva vrijednost | na 100g* | %PU*** |
---|---|---|
Energija | 700 kJ / 167 kcal | 8,4 % |
Masti | 8,15 g | 12 % |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1,67 g | 8,35 % |
- jednostruko nezasićene masne kiseline | 4,66 g | |
- višestruko nezasićene masne kiseline | 1,50 g | |
Ugljikohidrati | <0,5 g | 0,2 % |
- od kojih šećeri | 0 g | 0 % |
Bjelančevine | 23 g | 46 |
Sol | 0,29 g | 4,8 % |
Vitamin D | 2,7 µg | 54 % |
Odmrznuti filet pecite s obje strane na grill tavi premazanoj maslinovim uljem (4 g) oko 10 minuta. Začinite po želji.