Blitva kakvu možda još niste okusili

24. listopada 2017.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Zbog svog blagog okusa, blitva odlično pristaje uz mnoga jela. No, istina je i da, zbog svoje nenametljivosti okusa, često zaobilazi naše tanjure. To je šteta jer blitvu krasi visoka nutritivna vrijednost. Zato vam želimo dati neke nove ideje kako da blitva na vašem tanjuru zasja u drugačijem ruhu.

Odmak od klasične blitve „na lešo"

Blitva „na lešo", ili kuhana i procijeđena blitva s krumpirom, čest je prilog ribi i vjerojatno najčešći oblik u kojem je jedemo. Ako dodatak maslinovog ulja i sjeckanog češnjaka više nije dovoljno izazovan za vaše okusne pupoljke, probajte sljedeće.

Na malo ulja kratko propirjajte mladi luk ili poriluk pa dodajte procijeđenu kuhanu blitvu i krumpir. Sve skupa još kratko pirjajte kako bi se okusi povezali. Ovako ćete dobiti blitvu slatkasto aromatičnog okusa. A ako ste ljubitelj jačih okusa, ponovite isti postupak, ali umjesto mladog luka, kratko popržite listiće pancete i nasjeckani češnjak.

Klasičnu blitvu "na lešo" možete obogatiti i dodavanjem ribanog tvrdog sira, ali dok je još vruća, kako bi se sir rastopio. Nadalje, mahunarke su zbog svoje brašnaste teksture odlična zamjena za krumpir. S blitvom se dobro slažu sve sorte graha, bob i slanutak. Stoga, umjesto krumpira, kuhanoj blitvi sljedeći put možete dodati procijeđene mahunarke iz konzerve ili mahunarke koje ste prethodno sami skuhali.

Pirjanje blitve

Pirjana blitva drugačijeg je okusa od kuhane – aromatičnija je, više zadržava svoj zemljani okus i nije joj potrebno dodavati mnogo soli.

Također, lakša je za pripremu od kuhane budući da za nju ne trebate ukuhavati vodu ni procjeđivati je kasnije.

Pogledajte recept: Orada s roštilja sa njokima i umakom od blitve

U lonac ili dublju tavu, na maslinovo ulje, dodajte stabljike blitve narezane na kockice, a ubrzo nakon toga i listove narezane na šire trake. Pirjajte na umjerenoj vatri, promiješajte samo povremeno, a dok ne miješate, poklopite poklopcem kako bi se blitva kuhala u vlastitom soku. Nakon otprilike deset minuta, otklopite i kada veći dio vlage ispari, pirjanje je gotovo.

Blitvu možete pirjati i s drugim povrćem, primjerice rajčicama ili tikvicama, ali i sa šampinjonima. Narežite povrće na sitnije komade (šampinjone na listiće), pirjajte ga u loncu i, deset minuta prije nego je gotovo, dodajte blitvu. Nastavite s pirjanjem dok blitva ne bude gotova, a sve možete podliti i s malo bijelog vina.

Oni koji vole orijentalnu kuhinju, pred kraj pirjanja blitvi mogu dodati limunov sok i razne začine, poput kurkume, kima, korijandra, slatke ili ljute mljevene paprike. Tako začinjena blitva ukusna je i ako se prije posluživanja malo „ublaži" i prelije sa čvrstim jogurtom. Također, možete je pirjati s grožđicama, a prije posluživanja posipati s poprženim i grubo nasjeckanim orasima, bademima ili pinjolima.

Na što paziti prije kuhanja blitve?

Kod kupnje svježe blitve, odaberite onu koja je žive, tamno zelene boje. Listovi bi trebali imati što manje oštećenja, kao i stabljike, koje ne bi smjele imati trule smeđe krajeve. Blitvu čuvajte u hladnjaku, a ako je nećete koristiti istog dana, pazite da je ne spremate previše vlažnu.

Prije pripreme, blitvu dobro operite i podrežite donji dio stabljike. Listove je najbolje prati jednog po jednog. No, ukoliko nemate vremena za to, perite je namakanjem u čistoj hladnoj vodi u nekoliko navrata.

Cijeli proces je bitno olakšan ako koristite smrznutu blitvu koja je odmah spremna za pripremu. Ne samo da upotrebom smrznute blitve štedite na vremenu, već vam je dostupna i tijekom cijele godine za pripremu brojnih gastronomskih delicija.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!