Tehnika pripreme rižota vrlo je jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u polaganom dodavanju malih količina toplog temeljca...
Sipa je glavonožac iz porodice Sepiidae koji živi uz obalu Atlantskog oceana, Sjevernog i Sredozemnog mora, a česta je i u Jadranu. Ovaj grabežljivac koji se najviše hrani sitnom ribom i rakovima poput kozica, ima vrlo ukusno meso od kojeg se mogu spremati mnoge delicije.
Najpoznatiji specijalitet od sipe je crni rižoto u čijoj se pripremi koristi crnilo skriveno u unutrašnjosti njenog tijela. Crni rižoto ili rižot je tipično dalmatinsko jelo koje je u prošlosti bila hrana siromaha. Nekada davno ulovljena sipa konzumirala se kao samostalno jelo, dok se crnilo od sipe čuvalo za pripremu rižota u dane kada u kući nije bilo drugih sastojaka osim riže.
Tehnika pripreme rižota vrlo je jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u polaganom dodavanju malih količina toplog temeljca. Kada je rižoto od sipe u pitanju, najbolji odabir temeljca jest riblji. Rižoto je važno kontinuirano miješati, a kada riža upije svu tekućinu, ponoviti dolijevanje temeljca sve dok riža ne bude mekana. Omjer temeljca i riže je 3:1 odnosno na jednu šalicu riže potrebno je dodati 3 šalice temeljca.
Za dobar rižoto važan je i odabir kvalitetne riže. Idealnom rižom za pripremu rižota smatra se vrsta arborio koja je zbog specifičnih karakteristika zrna zaslužna za poželjnu kremastu strukturu jela. Rižoto pripremajte u širokoj posudi jer se slobodnim isparavanjem tekućine lakše koncentriraju okusi.
Neizostavni dio dobrog rižota je i izbor vina i maslinovog ulja, stoga ako dodajete loše vino ili maslinovo ulje, rezultat neće biti dobar rižoto
Pogledajte nekoliko naših recepata za rižoto:
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom