Neizostavan dio blagdanskog stola svakako je francuska salata. Zanimljivo je da jelo koje danas poznajemo pod nazivom "francuska salata" nema veze s Francuskom, već je inačica ruske salate koju je još u 19. stoljeću osmislio kuhar Olivier u renomiranom restoranu u Moskvi.
Ruska salata ili "Salata Olivier" je originalno sadržavala teleći jezik, kavijar, komadiće jastoga i kapare, a sam preljev za salatu bila je strogo čuvana tajna koja je i danas nepoznanica. Zamjenom jeftinijim namirnicama nastala je današnja ruska salata od kuhanog povrća narezanog na kockice i začinjena majonezom. Osnovna razlika između ruske i francuske salate je što ruska sadrži i meso.
Osnovni recept za francusku salatu
Osnovni sastojci francuske salate su povrće (krumpir, grašak, mrkva, kiseli krastavci), jaja i majoneza.
Diljem Hrvatske postoje razne varijacije osnovnog recepta pa se nerijetko salati dodaje i jabuka ili pak kiselo vrhnje. Slijedi recept za slasnu klasičnu francusku salatu.
Sastojci
- Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
- Jaja, 2 kom
- Majoneza, 150 g
- Kiseli krastavci, 100 g
- Senf, 1 čajna žličica
- Kiselo vrhnje, 2 čajne žličice
- ½ jabuke
- Papar po želji
Priprema
- Skuhajte jaja da budu tvrdo kuhana, očistite ih i narežite na kockice.
- Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Zatim očistite jabuku te je narežite na kockice. Kisele krastavce sitno narežite.
- Pomiješajte povrće s krastavcima, jajima i jabukom.
- U posudi pomiješajte majonezu, senf, kiselo vrhnje i popaprite po želji.
- Nježno pomiješate sve sastojke i ovako pripremljenu salatu stavite u hladnjak da se dobro ohladi i sastojci prožmu.
Alternative osnovnom receptu
Zbog visokog sadržaja masnoća koje duguje majonezi, francuska salate dolazi u brojnim light varijacijama. Želite li isprobati nove okuse, pripremiti jednu od sljedećih inačica francuske salate.
Francuska salata s rižom
Sastojci
- Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
- ½ šalice kuhane riže
- Kiseli krastavci, 100 g
- Senf, 1 čajna žličica
- Jogurt, 100 g
- Sol i papar po želji
Priprema
- Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kisele krastavce sitno narežite.
- Pomiješajte povrće s rižom, a zatim dodajte smjesu senfa i jogurta koju ste prethodno pomiješali.
- Začinite po želji i salatu prije serviranja stavite u hladnjak.
Francuska salata s posnim sirom
Sastojci
- Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
- Posni sir, 150 g
- Kiselo vrhnje, 3 žlice
- Senf, 1 čajna žličica
- Kiseli krastavci, 100 g
- Šunka, 50 g
- Sol i papar po želji
Priprema
- Miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kisele krastavce i šunku sitno nasjeckajte.
- U međuvremenu pomiješajte posni sir, kiselo vrhnje i senf te začiniti po želji.
- Spojite sve sastojke, nježno izmiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Veganska francuska salata
Sastojci
- Ledo miješano povrće za francusku salatu, 450 g
- Ledo kukuruz šećerac, 100 g
- Kiseli krastavci, 100 g
- Bademi, 1 šalica
- Maslinovo ulje
- Češnjak, 1 režanj
- Senf, 1 čajna žličica
- Limunov sok, 3 žlice
- Sol po želji
- Voda, 2 šalice
Priprema
- Kako biste pripremili vegansku majonezu u blender stavite blanširane bademe, češnjak, senf, limunov sok, vodu i soli po želji. Uključite blender i polagano dolijevajte maslinovo ulje dok ne dobijete homogenu smjesu željene gustoće.
- U međuvremenu, miješano povrće za salatu kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Kukuruz kuhajte 5 minuta pa procijedite. Kisele krastavce sitno narežite.
- Pomiješajte povrće i kukuruz s napravljenom majonezom i salatu prije serviranja stavite u hladnjak.