Toplo i hladno: Umočite smrznuto voće u čokoladni fondue

14. rujna 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Ukusan čokoladni fondue lako je pripremiti u toplini vlastitoga doma, a njegove primamljive arome privući će i najizbirljivije mališane i odrasle ljubitelje slatkoga.

Čokoladni fondue se vrlo lako priprema, a potrebno je tek nekoliko sastojaka od kojih je imperativ upotreba visokokvalitetne čokolade.

Osnovni recept za pripremu čokoladnog fonduea

Najjednostavniji čokoladni fondue traži tek dva sastojka - čokoladu s višim udjelom kakaoa (poput čokolade za kuhanje) i slatko vrhnje (ili vrhnje za šlag).

Većina recepata koristi čokoladu i vrhnje u omjeru 3:1 ili 3:2. Tako će primjerice za 4 do 6 osoba biti potrebno oko 450 g čokolade i 250 g slatkog vrhnja. Za početak u posudi valja zagrijati slatko vrhnje, ali ne do vrenja jer će na taj način ispariti previše tekućine. Toplom slatkom vrhnju valja sada dodati komadiće čokolade i miješati dok se čokolada otapa. Kako se čokolada otapa po potrebi se može dodati još od oba sastojka do željene konzistencije koja ne smije biti pregusta.

U fondue dodajte oko 0,05 L aromatičnog žestokog alkoholnog pića poput ruma, likera ili konjaka, a po želji možete eksperimentirati sa raznim sirupima, čak i espressom. Za još aromatičniji fondue dodajte mu cimet ili vaniliju, a dobro će se uklopiti i usitnjeni orašasti plodovi.

Čokoladnu smjesu premjestite u posudu za fondue i održavajte je toplom uz pomoć lagane vatre svijeće ili plamenika.

Light fondue

Pazite li na liniju vrlo lako možete pripremiti fondue s manje kalorija nego što to osigurava klasična verzija.

Potrebno će vam biti ½ šalice kakao praha, ½ šalice javorovog ili agavinog sirupa, prstohvat soli, 1 čajna žličica vanilije u prahu te 2 čajne žličice rastopljenog kokosovog ulja. Sastojke jednostavno stavite u blender i izmiješajte do homogene smjese koja je odmah spremna za umakanje omiljenog voća.

Priručna oprema za fondue

Mislite li da je za pripremu fondue nužno imati poseban set posuđa, u krivu ste. Iako takvo posuđe olakšava proces pripreme, fondue je moguće servirati i u običnoj posudi koju ste stavili na metalni stalak i ispod nje upalili svijeću kako bi fondue zadržao toplinu. Ne koristite li stalak i svijeću posuda će zadržati toplinu oko 20 minuta.

Specijalne vilice za fondue lako mogu zamijeniti obične vilice ili drveni ražnjići.

Ledo voće idealno je za fondue

Brojne namirnice su idealne za umakanje u fondue: od suhog voća do keksa i piškota. Ipak, najobožavanija kombinacija je ona u kojoj se voće narezano na veličinu zalogaja umače u toplu, kremastu čokoladu.

Svježina i prirodna kiselost voća odlično se nadopunjuje sa slatkoćom čokoladnog umaka, a za poseban doživljaj servirajte voće smrznuto metodom brzog smrzavanja. Kristalići leda koji nastaju u voću tom metodom maksimalno čuvaju okus i nutritivnu vrijednost voća, a umakanjem ledenog voća u toplu čokoladu osigurava se poseban doživljaj okusnim pupoljcima.

Borovnice, jagode, kupine, maline ili šumsko voće, izbor je na vama.

Ledo fondue

Sastojci:

  • 180 tamne čokolade (oko 60 % kakaa)
  • ½ šalice slatkog vrhnja
  • 1 šalica Ledo jagoda
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 2 žlice konjaka

Priprema:

1. Na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, maslac i konjak uz konstantno miješanje. Zatim dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se ne otopi.
2. Servirajte u posudi kojoj održavate toplinu uz pomoć svijeće.
3. Umočite jagode u čokoladu i uživajte.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!