Smrznuta hrana: Dio prirode koji se zaustavio za nas

20. listopada 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Mnogi misle kako povrće i voće zamrzavanjem gubi znatan udio hranjivih tvari i da zbog toga nije dobro, ali to je mit. Na pravom ste mjestu da saznate kako se zapravo voće i povrće metodom dubokog zamrzavanja čuva. Ovdje ćete dobiti i odgovor tko je idejni tvorac zamrzavanja hrane te zašto se dešava procvat zamrznute hrane među ljudima koji paze na svoju prehranu i čuvaju svoje zdravlje.

Živimo pod podnebljem gdje većina ljudi ima sreću saditi i obrađivati svoje vrtove, gdje je većina ljudi odrasla na hrani koja ima mirise i okuse. Živimo s tradicijom gdje su se mnoge domaćice okušale u pripremanju svoje zimnice, nekoj je uspjelo, nekoj nije.

Nismo svi za to, ne znamo svi saditi vrt, a ponekad treba proći i par sezona dok ne otkrijemo tajnu naše zemlje kako da u njoj uzgojimo svoje blago. Do tada, dostupna nam je zamrznuta hrana, netko tko se sjetio da zimnica i razno voće i povrće može biti dostupno tijekom cijele godine. Dok mi proživljavamo svoje uspjehe i neuspjehe, netko je tu da nam čuva leđa, netko tko ima i grašak i maline svakog trena kad mi to poželimo.

Tko je prvi počeo zamrzavati hranu?

Idejni tvorac zamrznute hrane bio je amerikanac Clarence Birdseye, koji je počeo zamrzavati hranu još davne 1930. godine, a kao inspiracija za unosan posao poslužili su mu domoroci na Aljasci koje je kao biolog proučavao. Oni su zamrzavali svoju ribu, a Clarence je sa svojim znanjem unaprijedio njihov način zamrzavanja, te ga proširio i na meso, voće i povrće. U početku je hranu pakirao u kartonske kutije obložene voskom, a tek kasnije je proširio tržište prevozeći je u vagonima hladnjačama.

Smrznuta hrana jela se i na mjesecu

Iako smrznuta hrana doživljava svoj procvat tek zadnjih nekoliko godina i savršeno se uklapa u naš brzi životni ritam, njeni ozbiljni počeci ipak sežu u 60-e godine kad su se dogodili prvi svemirski letovi. Većina hrane za astronaute bila je zamrznuta, a kasnijim naglim razvojem tehnologije brzog hlađenja uslijedila je njezina revolucija. I dok je tada 64% trgovina imalo rashladne vitrine za držanje smrznute hrane, danas je taj postotak čak 100%.

Od polja do hladnjače za samo nekoliko sati

Smrznuta hrana može sačuvati više minerala i vitamina nego bilo koji drugi način čuvanja hrane poput konzerviranja, sušenja ili soljenja. Za to je zaslužno strojno branje na poljima i brza metoda zamrzavanja kojom se stvaraju sitni kristali koji ne razaraju strukturu stanica hrane pa membrane hrane ostaju cjelovite.

Razno svježe voće i povrće sadrži vitamine i antioksidanse koji imaju pozitivno djelovanje za naš organizam. Većina tih nutrijenta je osjetljiva na temperaturu i svjetlost pa poprilično brzo propadaju, dok je zamrznuta namirnica zaštićena od vanjskih utjecaja zbog kojih bi izgubila te tako važne hranjive tvari.

Zamrzavanje kao siguran način čuvanja hrane

Mnogi od nas zamrzavaju svoju hranu, no moramo znati da industrijsko i ono naše kućno zamrzavanje nije isto.

Naše kućno zamrzavanje nije skroz sigurno. Ako nemam svoj vrt, ne znam uvijek što kupujem na tržnicama i zato je tu Ledo koji se brine da je smrznuta hrana koju kupim sigurna, kontrolirana od polja do stola, bez dodanih aditiva.

Kako da lakše održavate svoje tijelo zdravim?

Ukoliko ste jedni od onih koji paze što jedu, koji u svoj organizam žele unijeti što više hranjivih sastojaka i izbjegavaju hranu tretiranu pesticidima, savjetujem vam da u trgovini nikako ne zaobiđete rashladne vitrine. One, osim što skrivaju brzu hranu i omiljene nam sladolede, skrivaju i razno voće i povrće koje je ubrano dok je namirnica bila na vrhuncu zrelosti, kada je u sebi imala najviše hranjivih vrijednosti.

___________________________________________________________

Budite fit uz 4-tjedni program vježbanja i prehrane

Bez obzira jeste li profesionalni sportaš, amater ili samo povremeni zaljubljenik u rekreaciju, mjesečni program uravnotežene prehrane i tjelovježbe iz Leda oduševit će vas svojim praktičnim savjetima i idejama

Preuzmite mjesečni program vježbanja i prehrane

___________________________________________________________

Vrijeme se je za tu namirnicu zaustavilo i za nas je sačuvalo svu svoju hranjivost. U vitrinama ćete pronaći voće i povrće s kojim je rukovao jako mali broj ljudi i koje nije dugo stajalo svježe ubrano.

Praktično i lako kuhanje

Volite svježu hranu, ali nju treba oprati, očistiti, nasjeckati i duže termički obrađivati? Kod smrznute hrane to je sve već učinjeno, pa je samim time praktičnije za sve nas koji u danu pokušavamo obaviti što je više toga moguće. K tome, znate li da Ledo smrznutu hranu nije potrebno odmrzavati?

Tu su razne vrste povrća koje su već blanširane, gdje samo uzmete vrećicu, lagano skuhate ili popržite i poslužite uz jelo. Ukoliko ste za glavno jelo izabrali filet smrznute ribe ili file mesa, još ste si više olakšali, jer nema čišćenja kostiju. Potrebna je samo volja da se upustite u kratki kulinarski izazov koristeći svo bogatstvo izabrane namirnice. Pogledajte Ledo recepte.

Sačuvajte svoj novac kupujući pametno

Koliko puta vam se je desilo da ste u trgovini kupili razno svježe voće i povrće pa se ono nakon nekoliko dana stajanja pokvarilo i na kraju ste ga bacili? Prednost smrznute hrane je da nema bacanja. Nakon što je kupite, ukoliko ju pravilno skladištite u svojem hladnjaku, ona se neće pokvariti unutar nekoliko dana i ostaje svježa mjesecima.

Zimnica cijele godine

Svi znamo da se važni antioksidansi nalaze u različitoj hrani, a da bismo ih pravilno unosili u organizam, važno je da naša prehrana bude raznovrsna.

Zbog mogućnosti zamrzavanja hrane imamo zimnicu cijele godine, možda ne u svojim hladnjacima, ali u trgovačkim vitrinama da. Ona nam nudi da u sred zime možemo jesti bobičasto voće, kojem je inače sezona jako kratka, nudi nam da omiljene knedle sa šljivama svojoj obitelji možemo pripremiti i u proljetnim mjesecima, kao i da u satarašu ne moramo uživati samo ljeti već i u drugim godišnjim dobima.

Sezonu možete okusiti kada god vi to poželite.

Smrznuta hrana osim što je polugotova, praktična i sigurna, pruža vam da se ponovno okrenete prirodi, jer priroda je u najmanjem najveća. Bitno je i da jedete lokalno, svo Ledo voće i povrće dolazi s lokalnih i regionalnih polja, a zemlja podrijekla naznačena je na deklaraciji i uvijek je možete pročitati.

Nostalgija za nekom namirnicom danas je gotovo nemoguća, zamrznuti se može gotovo sve, zato češće obiđite ove vitrine, vjerujem da ćete uvijek pronaći nešto za sebe.

Možda nešto s čime ćete htjeti obradovati svoju obitelj, možda nešto što će vas kao domaćicu inspirirati za novi specijalitet ili nešto što zbog čije ćete brze pripreme stići pogledati svoj omiljeni film.

Sanja Štrbac, Blog Domaćica

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!