Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. To naravno vrijedi za svaku juhu, no krem juhe su još posebnije.
Njihova baršunasta struktura i kremoznost čine ih poželjnim prethodnikom svakom obroku ili čak odličnim samostalnim jelom. Priprema ima svoja pravila, no jednom kada savladate osnovnu tehniku možete pripremati krem juhu od gotovo svakog povrća.
Glavni sastojak krem juha odnosno nositelj okusa je, u pravilu, povrće. Povrće od kojeg se najčešće priprema krem juha uključuje brokulu, cvjetaču, mrkvu, grašak, šparoge, gljive ili čak kukuruz.
Tekstura i okusi ovih namirnica se odlično sljubljuju s kremastim dodatkom, a istovremeno njihove arome dolaze do izražaja. Povrće je, za početak, potrebno očistiti i nasjeckati na malene komade. Što su komadići povrća sitniji to će i juha biti brže gotova. Smrznuto povrće je pritom izuzetno praktično i dodatno štedi vrijeme.
Luk, češnjak, poriluk ili čak ljutika pružaju kompleksnije arome juhi pa je prvi korak pirjanje ovog aromatičnog povrća na malo maslaca ili maslinovog ulja. Ovaj je korak moguće preskočiti, ali rezultat neće biti tako pun okus.
Nakon što luk i srodnici malo omekšaju dodaje im se povrće od kojeg se priprema juha. Povrće se kratko pirja kako bi višak tekućine iz njega ispario i kako bi počelo lagano karamelizirati, razvijajuće bogati okus i slatkaste note.
Sljedeći korak je podlijevanje povrća tekućinom. To može biti pileći temeljac koja će osigurati blagu aromu jelu bez da nadvladava postojeće okuse. Umjesto pilećeg temeljca možete dodati i vodu ili čak sok od povrća.
Bez obzira koju tekućinu odaberete pazite da je ne dodate previše. Koristite tek toliko da prekrijete sve sastojke.
Sada pustite juhu da se lagano krčka i povrće kuha. Kada je povrće posve meko vrijeme je da napravite pire od njega odnosno da ga posve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
Za razliku od bistre juhe, krem juhu je potrebno ugustiti. Najjednostavniji način je zajedno s povrćem od početka kuhati i krumpir čija će škrobna struktura osigurati gustoću. Druga je opcija ugušćivanje zaprškom.
Jednostavno na ugrijano ulje dodajte malo brašna (ulje i brašno neka budu u omjeru 1:1) i miješajte dok brašno ne posmeđi. Na svakih 2 šalice juhe dodajte oko 1 čajnu žličicu zaprške. Dodajete li na kraju vrhnje umjesto mlijeka , juhi možete dodati i manje zaprške.
Volite li kremastije okuse, na kraju u juhu dodajte malo vrhnja ili mlijeka. Tražite li kremasti okus, ali s manje kalorija umjesto kravljeg mlijeka upotrijebite kokosovo mlijeko ili jogurt.
Kao alternativa mliječnim proizvodima može poslužiti odstajali kruh. Jednostavno kruh natrgajte na komadiće i pustite da se namače u šalici tople juhe. Smjesu zatim dodajte u lonac gdje se nalazi ostatak juhe i to netom prije usitnjavanje štapnim mikserom ili blenderom.
Krem juha od brokule
Sastojci za 4 osobe
Priprema:
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom