toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Recepti

Kremšnite

Priprema:

  1. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto na debljinu 2-3 mm. Prebacite ga na lim za pečenje, ravnomjerno izbodite vilicom i pecite na 200°C dok ne poprimi zlaćanu boju.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka u posebne posude, a u posudu sa žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilin šećer te ih pjenasto umutite. Žumanjcima i šećeru zatim pridružite i 100 mL mlijeka i brašno. Sve dobro promiješajte pazeći da vam u smjesi ne ostanu grudice brašna.
  3. Preostalih 900 mL mlijeka zakuhajte u loncu na umjerenoj vatri. Kada mlijeko zakipi, smanjite jačinu vatre, dodajte smjesu sa žumanjcima i kuhajte neprestano miješajući pjenjačom dok se krema ne ugusti, oko 5 minuta. Kada je krema gotova, sklonite je s izvora topline.
  4. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i preostalih 100 g šećera te ga umiješajte u vruću kremu. Kremu još otprilike 2 minute kuhajte na slabijoj vatri kako bi se i bjelanjci termički obradili.
  5. Pečeno lisnato tijesto izrežite na 3 pravokutnika veličine posude u kojoj ćete složiti kremšnite. Na dno te dublje posude stavite jednu koru od lisnatog tijesta, na nju izlijte polovicu tople kreme, zatim položite još jednu koru od lisnatog tijesta i na nju stavite ostatak kreme. Zadnji pravokutnik kore od lisnatog tijesta izrežite na kvadrate veličine kremšnita te ih položite na vrh. Na ovaj način, kasnije ćete lakše izrezati kremšnite.
  6. Prije rezanja i posluživanja, kremšnite ohladite nekoliko sati u hladnjaku.

Prijedlog za serviranje:

Kremšnite poslužite posipane šećerom u prahu.

Težina pripreme:

Jednostavna

Vrijeme pripreme:

45 min + hlađenje

Sastojci recepta

6-8 osoba
500 g Ledo Lisnatog tijesta, odmrznutog
1000 mL mlijeka
8 jaja
270 g šećera
30 g vanilin šećera
150 g oštrog brašna
Ledo.hr