Radi punog, ali nježnog okusa losos je poprilično ukusan i bez mnogo dodataka – jednostavno začinjen i pečen u pećnici ili tavi. Međutim, nadijevanjem se može znatno obogatiti na aromi te mu se osigurati sočnost.
Lososi predstavljaju vrlo vitalne ribe koje mogu izdržati duge napore bez hrane, a pri tom im energiju osiguravaju zalihe masti u mišićima. Dakle, poput ostale plave ribe, meso lososa je nešto masnije, no njihove masti su izrazito poželjne u ljudskoj prehrani s obzirom na visok udio omega-3 masnih kiselina.
Kulinarski gledano, masnoće doprinose i bogatstvu okusa ove ribe, stoga ni ne čudi da je ona mnogima omiljeni morski specijalitet.
Radi punog, ali nježnog okusa losos je poprilično ukusan i bez mnogo dodataka – jednostavno začinjen i pečen u pećnici ili tavi. Međutim, nadijevanjem se može znatno obogatiti na aromi te mu se osigurati sočnost, a što se tiče same pripreme, ona ne zahtijeva mnogo više truda.
Pogledaj recept: Losos punjen rajčicom i špinatom
Osim rajčicom i špinatom, file lososa možete napuniti gljivama ili mesnatim paprikama uz koje izvrsno odgovaraju i luk ili poriluk, a osim mozzarelle poslužit će i feta, meki kozji ili svježi kravlji sir.
Špinat možete zamijeniti blitvom, a uz bosiljak, uzmite u obzir i ostalo začinsko bilje poput peršina, kopra, timijana, ružmarina, mažurana, origana i kadulje. Odabir začina prilagodite s obzirom na ostale sastojke, a ovisno o vrsti sira pripazite i na dodatak soli.
Vrlo ukusnu kombinaciju primjerice čine gljive, luk, špinat, timijan i feta sir ili, na primjer, rog paprike, poriluk, špinat, kopar i svježi kravlji sir. Mogućih kombinacija je zaista mnogo.
Nadjevene filete možete servirati uz krišku limuna i priloge poput kuhanog krumpira sa začinskim biljem, povrća pripremljenog na pari ili salate sa svježim povrćem i, primjerice, bulgurom ili kus-kusom.
Punjeni fileti lososa su vrlo ukusni i ukoliko se, dok su još vrući, dodatno posipaju ribanim tvrdim sirom.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom