Ako vam je kod pripreme ribe najvažnije da to možete učniti brzo i lako, onda je poširanje tehnika koja će vam se svidjeti!
Poširanje jest lagana i brza metoda pripreme ribe, a daje sočnu i ukusnu ribu sa maksimalno sačuvanim nutritivnim vrijednostima.
Plitko poširanje, kakvo je idealno za riblje filete, izvodi se na način da u dubljoj tavi napravimo medij u kojem će se riba kuhati na umjereno niskoj vatri i koji će biti odgovoran za poželjnu aromu. Poširati se može kako masna, tako i nemasna bijela riba.
Fileti lososa dolaze s kožom, a kod poširanja, kožu je najbolje zarezati nožem kako bi tijekom kuhanja riba zadržala oblik. Temperatura kuhanja ne bi smjela biti previsoka. Ako kod kuhanja primjetite puno bijelih grudica to je znak da je potrebno smanjiti vatru.
Losos i kopar se izvrsno slažu, a u nedostatku svježeg kopra može se koristiti sušeni.
Pogledajte recept za pripremu poširanog fileta lososa s koprom.
Court bouillon je francuski naziv za brzu juhu odnosno tekućinu za poširanje aromatiziranu povrćem i začinskim biljem. Također, tekućina za poširanje obavezno sadrži i "kiselu" komponentu koja je obično vino, limunov sok ili ocat.
Nakon kuhanja ribe, ostaje nam temeljac koji možemo iskoristiti za pripremu drugih jela, umaka ili za kuhanje krumpira.
Sastojci za 4 do 6 osoba:
U dublju tavu uliti vodu, posoliti, dodati češnjak, lovorov list i maslinovo ulje i pustiti da proključa. Kuhati nekoliko minuta. Odmrznute filete bakalara isprati mlakom vodom i staviti ih u pripremljenu tekućinu i kuhati samo nekoliko minuta nakon što ponovno provrije. Ribu izvaditi na tanjur i pokriti aluminijskom folijom.
U međuvremenu u istoj tekućini staviti kuhati krumpire narezane na kocke, a prethodno po želji u riblji temeljac dodati malo šafrana.
S obzirom da je oslić lagana riba, dozvoljava upotrebu "jačih" umaka poput onih kremastih. Idealno bi bilo za pripremu umaka iskoristiti riblji temeljac od poširanja.
Prijedlog za pripremu ribe je osnovni temeljac koji sadrži lovorov list, malo bijelog vina, maslinovo ulje, kriške limuna i papar u zrnu.
Priprema kremastog umaka:
U tavi na laganoj vatri otopiti 2 žlice maslaca. Zatim dodati 3 žlice brašna i dobro miješati oko 2 minute kako bismo dobili zapršku. Miješati uz pomoć pjenjače i istovremeno ulijevati kipući temeljac.
Kuhati na najslabijoj vatri dok se umak ne zgusne i začiniti sa soli i paprom.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom