Od svih vrsta hrane, riba i plodovi mora su jedina hrana koju i dalje u značajnim količinama lovimo iz divljine.
Iako se krajem 19. stoljeća činilo kako je riblji fond toliko brojan da ga se ne može iscrpiti, ipak sredinom 20. stoljeća dolazi do razvijanja marikulture – uzgoja morskih organizama u prirodnom ili kontroliranom okolišu. Danas se uzgaja više od 70 različitih morskih vrsta za konzumaciju, a više od trećine od ukupne količine lososa koji se konzumira na svjetskoj razini dolazi iz uzgoja. O pitanju koja je riba bolja – divlja ili uzgojena, vode se mnoge rasprave, a konačna presuda još nije donešena.
Vjerovanje da je riba kvalitetna namirnica uzrokuje trend povećanja konzumacije ribe u svijetu. Sagledavši sve njene nutritivne prednosti i mane, možemo reći da ona uistinu jest poželjna namirnica u našoj prehrani. Riba je bogata proteinima, a siromašna zasićenim mastima te sadrži i neke druge vrijedne tvari u prehrani poput vitamina D, selena i joda. Riba je glavni prehrambeni izvor esencijalnih omega – 3 masnih kiselina, a proteini ribe su lako probavljivi i povoljnog aminokiselinskog sastava. Sve navedene nutritivne karakteristike odnose se na obje vrste ribe i tu nema velikih razlika.
Glavne razlike između uzgojene i divlje ribe je u udjelu masti, vode i vezivnog tkiva te u gustoći mišićnih vlakana. Navedene razlike potječu od različitog stila života koji imaju ribe iz uzgoja i one divlje. Dok se ribe iz divljine same moraju potruditi za svoj obrok, ribe iz uzgoja dobivaju optimalnu količinu hrane kako bi ubrzano rasle do konzumne veličine.
Kako ribe u divljini radi potrage za hranom prelaze veće udaljenosti, njihovo meso ima manji udio masti, a veću gustoću mišićnih vlakana i veći udio vezivnog tkiva. Stoga bismo mogli reći da glavna razlika između uzgojene i divlje ribe leži u njihovom kulinarskom karakteru.
Naime, zbog ograničene cirkulacije vode u kojoj žive i smanjenog kretanja te prehrane koja je ljudska tvorevina, a ne hrana iz prirodnog okruženja, uzgojena riba ima drugačiju teksturu i okus u usporedbi s divljom. Riba iz uzgoja ima neutralnije arome i mekšu, masniju teksturu od divlje inačice. Međutim, kako je marikultura relativan novitet, vjerujemo da će s vremenom uz pomoć modernih metoda istraživanja i ova razlika biti ublažena.
95% Ledo ribljeg asortimana je riba iz divljeg ulova koja se kreće i hrani u autohtonom okruženju.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom