Ledo podržava međunarodni Dan ružičastih majica 25.2.2015.

  • 23.02.2015.

Prevencija vršnjačkog nasilja imperativ je svakog civiliziranog društva

Uoči održavanja Dana ružičastih majica koji se obilježava ove godine 25. veljače, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja zajedno s članicama Agrokor koncerna organizirao je druženje i promotivnu prodaju ružičastih majica u Avenue mallu, kako bi potaknuo širu javnost na uočavanje problema vršnjačkog nasilja u vrtićima i školama.

Ledo Medo i Kodi pokazali su se kao odlični ambasadori projekta te su mališanima i njihovim roditeljima, zajedno sa stručnim članovima Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, predstavili značenje Dana ružičastih majica i ukazali na važnost suzbijanja nasilja među djecom. Uz simpatične maskote, u ružičastim majicama druženje su podržali i Ivan Šarić te Frano Domitrović.

Borba protiv vršnjačkog nasilja vrlo je važna radi normalnog odrastanja djece te njihove kasnije integracije u „društvo odraslih". Ledo je društveno odgovorna kompanija koja podržava kvalitetne projekte baš poput Dana ružičastih majica te je uvijek otvorena za pomoć zajednici u kojoj djeluje.

Da je riječ o zaista ozbiljnom problemu koji zahtjeva angažman svih nadležnih institucija, roditelja te čitave javnosti govore podaci iz istraživanja Centra za mirovne studije o percepciji nasilja provedenog 2014. godine u osamnaest osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zagreba, zapadne Slavonije i Like (šest škola iz svake regije).

Naime, vidljivo je kako samo 1 od 10 djece nije doživjelo neki oblik nasilja u zadnjih mjesec dana. 79,3 posto ispitanih učenika našlo se u ulozi nasilnika i žrtve, najčešći uzrok nasilja obično je ljubomora i potreba za samoaktualizacijom, odnosno želja da se „bude faca", dok je više od 50 posto preko interneta primilo sadržaj koji je stvorio nelagodu ili ih je uznemirio.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja poziva sve zainteresirane da se pridruže 25. veljače obilježavanju Dana ružičastih majica te svojim primjerom i nošenjem ružičaste majice podrže borbu protiv vršnjačkog nasilja, baš kao što će to ove godine podržati zastupnici Hrvatskog sabora te desetak europarlamentaraca.

Kako je nastao „Dan ružičastih majica"?

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se na žalost dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje jednog dječaka koji je u znak podrške svoje teško bolesne majke na prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg „bullyinga."

Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja) koji je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje ove hvale vrijedne akcije i obljetnice diljem naše zemlje, dok akcija svake godine dobiva podršku sve šireg kruga javnosti, od privatnih osoba do manjih i velikih kompanija.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!