Ledo povijest

Ledo plus tvrtka je s bogatom poviješću, punom promjena, koja je počela kao tvornica za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane davne 1958. godine na zagrebačkom Žitnjaku. Današnji Ledo nastao je u sklopu poduzeća Zagrebačka mljekara (danas Dukat)  kupnjom poluautomatskoga stroja za proizvodnju sladoleda kad je nastala kultna Snjeguljica.

Sedam godina kasnije, 25.rujna 1965., zbog povećane potražnje i proizvodnje u pogon je puštena nova tvornica pod imenom Ledo – taj dan još uvijek se slavi kao Ledo dan. U to vrijeme nastao je i  Ledo Medo, koji će postati omiljeni simbol i zaštitna marka kompanije, a koji je nastao iz pera karikaturista Slavka Marjaneca. Kroz godine Ledo Medo je ponešto mijenjao svoj izgled, ali ostaje zaštitni znak kompanije i danas je legendarni hrvatski brend. 

Od početnih dva milijuna komada sladoleda, tadašnja godišnja proizvodnja narasla je na 40 milijuna komada. Prošlo je još nekoliko godina prije nego je Ledo postao samostalna tvrtka, tada RO (radna organizacija) ali kad se to dogodilo (1976.) Ledo je već lansirao i obiteljski sladoled, sladoled u čašici i kornetu, smrznute torte, smrznuto voće i povrće, lisnato tijesto i tučeno slatko vrhnje.

Samo dvije godine nakon izdvajanja u samostalnu kompaniju, 1978. RO Ledo dobio je Nagradu grada Zagreba za svoje poslovanje. U tom je razdoblju Ledo je činilo oko 500 zaposlenih, a proizvodilo se 3.000 tona sladoledne mase, 600 tona tučenoga slatkog vrhnja i 1.500 tona tijesta na godinu.

Ranih 1980-tih uz sjedište u Zagrebu, Ledo otvara podružnice na području cijele tadašnje  SFRJ. Ulagalo se i u modernizaciju pogona, te je 1983. otvorena nova tvornica. S godinama je rastao kapacitet proizvodnje i broj zaposlenih, a potkraj 80-tih Ledo su pogodile četiri velike poplave zbog kojih je pretrpio veliku štetu.

Nakon raspada tadašnje Jugoslavije u Ledu je, kao i u gotovo svim tadašnjim kompanijama koje su bile u društvenom vlasništvu, počeo proces privatizacije.  Poduzeće je u konačnici privatizirano 1992., kad je postalo dioničko društvo. Dvije godine kasnije Agrokor d. d. postaje većinski dioničar, čime je Ledo postao dio organizacije koja će postati najveća privatna kompanija u Hrvatskoj i okupiti velik broj omiljenih i uspješnih domaćih brendova.

U tom razdoblju Ledo je novim vrstama sladoleda i smrznutih jela proširio svoj asortiman, i razvijao izvoz i regionalno poslovanje.  Nakon 25 godina poslovanja u sklopu Agrokora, Ledo (kao i sve ostale kompanije u sklopu ovog koncerna) se suočava s takozvanom Agrokor krizom. Te 2017. godine, poslovanje Leda je i dalje uspješno, ali kompleksna financijsko-politička situacija oko njegovog vlasnika prepuna je neizvjesnosti. Situacija se razrješava donošenjem posebnog zakona 2017.godine kad se u poslovanje do tad privatnog koncerna privremeno aktivno uključuje država.

Slijedom tog zakona 2019. nastaje Fortenova grupa, čiji je tad i Ledo dio, i kompanija mijenja ime u Ledo plus. Dvije godine kasnije za Ledo plus slijedi još jedna velika promjena –Grupa smrznute hrane, koja uključuje i Ledo plus, dobiva novog vlasnika.

U rujnu 2021. Ledo plus je postao dio Nomad Foodsa, najveće europske kompanije za smrznutu hranu. Ledovi brendovi ulaze u tvrtkin portfelj legendarnih robnih marki, koji uključuje Birds Eye, Findus, iglo, Aunt Bessie's i Goodfella's koji su kao i Ledo, generacijama dio obroka potrošača i predstavljaju hranu odličnog okusa koja je praktična, kvalitetna i hranjiva.

VIŠE O nama

Ledo danas

Profil Leda

Kvaliteta i zaštita okoliša

Integrirani sustavi upravljanja

Ljudski potencijali

Karijera u Ledu

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!