Prijava tražbina – mjenice

  • 23.05.2017.

Prijava tražbina – mjenice

1. Svi imatelji mjenica na dan 9. 4. 2017. prijavljuju tražbinu po mjenici do 9.6.2017.

2. Prilikom prijave tražbina i/ili podnošenja po mjenici potrebno je dostaviti:

  • Ovjerenu fotokopiju mjenice s obje strane – posebno mora biti vidljiv serijski broj mjenice te redoslijed indosmana na poleđini mjenice
  • Dokumentaciju osnovnog temeljnog posla temeljem kojeg je izdana mjenica
  • Dokumentaciju posla temeljem kojeg je mjenica došla u posjed trenutnog imatelja mjenice (zadnji indosman)

3. Imatelji mjenice (remitenti na mjenici) ne smiju vraćati mjenice izdavatelju mjenice.

4. Regresni dužnici (solidarni dužnici/jamci stečajnog dužnika) koji još nisu platili za glavnog dužnika trebaju podnijeti zahtjev za osiguranje iznosa što će ga platiti za dužnika razmjerno iznosu koji bi im pripao kao stečajnim vjerovnicima prema članku 143. stavku 2. Stečajnog zakona, jer još nemaju tražbinu, no trebaju objasniti na koji način su oni postali regresni dužnici i potkrijepiti zahtjev pratećom dokumentacijom kojom se to dokazuje.

5. Regresni dužnici (solidarni dužnici/jamci stečajnog dužnika) koji su već izvršili isplatu (prije ili nakon otvaranja postupka izvanredne uprave) stekli su pravo regresa i svoju tražbinu mogu ostvarivati podnošenjem prijave, kao i svi drugi vjerovnici koristeći obrazac 18 u kojem trebaju navesti tko je bio imatelj mjenice i kako su je stekli.

6. U slučaju prijave tražbina mjenica u stranoj valuti primjenjivat će se prodajni tečaj Hrvatske narodne banke na dan otvaranja postupka izvanredne uprave, odnosno na dan 10. travnja 2017. godine.

Molimo da imate u vidu da gornje upute služe isključivo u informativne svrhe, i nisu namijenjeni, niti se u iste možete pouzdati kao u pravne savjete. Stoga Vas upućujemo da se konzultirate sa svojim pravnim savjetnicima radi ishođenja kvalificiranog pravnog savjeta kako biste ostvarili svoja prava u postupku izvanredne uprave.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!