Renata Sopek savjetuje: Što i kada jesti prije treninga

21. svibnja 2015.
Autor Ledo
Podijelite

Dragi moji, vrijeme je da se počnemo družiti i na Ledo blogu. Vjerujem da znate da sam s velikim zadovoljstvom već drugu godinu zaredom dio tima Ledo fitness izazova koji promovira aktivan način života te zdravu i uravnoteženu prehranu.

Za ovaj program mnogi su pokazali velik interes i čestitam svima koji su ušli u tromjesečni program, a svima vama koji to niste uspjeli ove godine, želim da budete ustrajni i svakako se prijavite opet!

Naravno, to ne znači da ne biste mogli i sami krenuti mijenjati životne navike nabolje. Proljeće je unatoč promjenjivom vremenu, odlično za uvođenje više aktivnosti u vaš život. Za početak bi i šetnja, vožnja biciklom ili rolanje puno značili! Naravno, kasnije si morate postaviti više i teže ciljeve ;).

No volja i želja su ipak najvažniji! Ne želite biti kampanjac, krajnje je vrijeme da se pokrenete! To kandidati našeg izazova najbolje znaju i usprkos svim svojim obavezama, dolaze na treninge i pripremaju zdrave obroke s Ledovim smrznutim povrćem, ribom i voćem.

Što jesti prije tjelesne aktivnosti?

Što i kada jedete prije tjelesne aktivnosti ima velik utjecaj na rezultate vježbanja. Vježbanje na prazan želudac ili nakon nekvalitetnog obroka može opteretiti organizam i umanjiti učinak vježbanja. Nakon vježbanja, kvalitetnim obrokom ćete nadoknaditi izgubljenu energiju i osigurati materijal za izgradnju mišićnog tkiva.

Preskakanje obroka prije aktivnosti nije pametna odluka jer manjak šećera u organizmu može dovesti do manjka energije i malaksalosti, a time i neučinkovitog vježbanja. S druge strane, preobilan obrok netom prije tjelovježbe uzrokovat će mučninu, grčeve u trbuhu, a vjerojatno i u mišićima.

Uvijek ističem kako je, iako svi živimo stresnim načinom života, potrebno dio vremena posvetiti sebi. Možda ne stignete izdvojiti svaki dan za pripremu kompliciranih delicija ali pripremom brzih i zdravih obroka s namirnicama koje ne gube nutritivne vrijednosti, uistinu činite mnogo za svoje zdravlje, a tada i tjelovježba ima smisla.

Iako se svako malo pojavi neko istraživanje koje naglasak stavlja na tjelovježbu ili prehranu kao presudni faktor za dovođenje u dobru formu te održavanje iste, jedno bez drugog ne može! U to smo se svi već uvjerili.

Kao što znate obrok prije tjelovježbe bi trebao osigurati kvalitetne ugljikohidrate i proteine, biti siromašan mastima te umjeren na vlaknima kako se ne bi opteretila probava te osigurati i dovoljno tekućine. Važno je istaknuti da bi trebao biti sastavljen od namirnica koje redovito konzumirate.

Kada jesti prije treninga?

Kako bi bili sigurni da ćete imati dovoljno energije, ali bez neugodnih probavnih tegoba, obrok treba tempirati 1 do 4 sata prije aktivnosti, ovisno o količini i vrsti namirnice koja se odabire. Općenito se preporučuje „konkretan" obrok 3 do 4 sata ili lagana užina 1-2 sata prije aktivnosti.

Prije vježbanja ne jedite slatkiše!

Osobno prije vježbanja ne isprobavam nove sastojke za koje ne znam kako će mi ih tijelo podnijeti. Slatkiši, keksi, čokoladice i ostala hrana bogata jednostavnim šećerima nisu najbolji izbor prije tjelovježbe. Razlog leži u činjenici da takva hrana uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, nakon kojeg slijedi brz pad energije ostavljajući vas umornim i malaksalima. Doduše, izbjegavajte ih i inače! Jednako kao i grickalice i prženu hranu.

Znam da se teško odreći sitnih gušta, kad je hrana u pitanju, ali nemojte da vam linija manjeg otpora umanji rezultate vježbanja. Nadam se da ste odlučili napraviti nešto za sebe i da sam vas uspjela ovim tekstom bar malo aktivirati!

Do idućeg druženja imate veliki pozdrav od vrijedne ekipe Ledo fitness izazova!!!

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!