Fileti lososa u kremastom umaku

  • 40 min
  • Srednje
  • Za 4 osobe
Autor Marko Vukman
Podijelite
Sastojci recepta
Prijedlog za serviranje:

Ako želite, filete lososa možete servirati i s kožom koja mora biti hrskava i lijepo pečena, zlaćane boje. U tom slučaju, na umak stavite ribu tako da je meso s donje strane, a koža s gornje kako bi zadržala hrskavost.

Priprema:
    1. Odmrznite filete lososa i posušite ih papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.
    2. Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice kelja pupčara operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.
    3. U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocijedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i kelj pupčar desetak minuta pa ocijedite.
    4. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj pupčar i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.
    5. Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Miješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.
    6. Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte miješajući dok se umak ne zgusne.
    7. Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.
    8. S pečenih fileta skinite kožu. Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak položite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima svježeg peršina. Poslužite odmah.

Fileti i odresci

Ledo riba ne sadrži konzervanse i predstavlja prirodan izvor važnih hranjivih tvari.

Ukusno