Ručak s Mediterana: Oslić i koromač iz pećnice

13. listopada 2022.
Autor Ana
Podijelite

Pomalo zaboravljeni koromač svojim će profinjenim okusom odlično pasati uz nježno meso oslića

Mediteransku kuhinju svakako određuju specifične namirnice poput određenih vrsta riba, citrusnog voća, aromatičnih začina i puno povrća. No, iako se u jelima koriste iste ili slične namirnice, diljem kultura Mediterana rasprostranjeno je bogatstvo raznolikih recepata.

Osim toga, važna je još jedna zajednička karakteristika, a to je uživanje u pripremanju i samoj konzumaciji jela. I to je sasvim sigurno jedan od faktora koji je mediteransku kuhinju učinio popularnom i na kontinentima daleko od Sredozemnog mora.

Riba je jedno od temeljnih obilježja ove prehrane, a Ledo oslić bez glave jedan od proizvoda koji tijekom cijele godine može dovesti duh Mediterana u sve domove, pa i one kontinentalne. Stoga i ne čudi da je oslić jedna od omiljenih riba na sjeveru Hrvatske.

ledo

Njegovo bijelo meso je mekano, odličnog blagog okusa i dobro se uklapa u razna jela. Priprema nije zahtjevna, a vrlo ga je lako očistiti i prilikom jela.

Oslić će se odlično spojiti s mediteranskim povrćem poput koromača, koji je neopravdano pomalo zapostavljen u svakodnevnom kuhanju. Posebnog okusa koji podsjeća na anis, zovemo ga još i komorač, slatki kopar, morač... U kulinarstvu se koriste njegovi listovi, sama glavica i sjemenke, a čak i stabljike se mogu iskoristiti u primjerice, kuhanju temeljaca.

Odličan je svjež, samo narezan za salatu i dobar je spoj s još jedim povrćem istog podrijetla, a to je stabljikasti celer koji je jako popularan u Italiji. Uz malo luka i krumpira, ove četiri vrste povrća zapečene u pećnici kreirat će prilog koji oduševljava mirisima i okusima.

Uz pesto od peršina, češnjaka i badema, naš smo ručak dodatno podcrtali mediteranskim notama. Naravno, tu je i neizostavno maslinovo ulje, čije su okusno-zdravstvene kvalitete već odavno opjevane.

Recept: Oslić s koromačem iz pećnice

Pogledajte video recept: Kako pripremiti oslić s koromačem iz pećnice

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!