Mini pite od malina

  • 90 min
  • Srednje
  • Za 4 osobe
Autor Marko Vukman
Podijelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Za tijesto za pite, pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte hladan maslac, netom izvađen iz hladnjaka, narezan na kockice. Maslac prstima lagano "utrljajte" u brašno, no ne u potpunosti – u brašnu bi trebali ostati grumeni maslaca veličine zrna leće. Ovoj mješavini zatim dodajte ledeno hladnu vodu, oko 5 žlica, i mijesite tek toliko da se sastojci povežu u kompaktnu, ali prhku kuglu tijesta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji oko 40 minuta u hladnjaku.
    2. Dok se tijesto "odmara", pripremite nadjev od malina. Pola paketa (225 g) smrznutih malina stavite u manji lonac zajedno sa šećerom i 1 žlicom vode. Kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri, dok se maline ne odmrznu, otpuste svoj sok i počnu kipjeti. Potom malinama pridružite gustin prethodno pomiješan s 1 žlicom vode i sve skupa kuhajte uz konstantno miješanje oko 2 minute kako bi se umak ugustio. Dobiveni nadjev ohladite na sobnu temperaturu.
    3. Tijesto za pite podijelite na četvrtine i svaku četvrtinu razvaljajte u kružni oblik debljine oko 5 mm. Nadjev raspodijelite u sredinu četiriju kružnih oblika tijesta, a rubove im premažite jajem umućenim s 1 žlicom vode. Pite oblikujte na način da tijesto preklopite na pola preko nadjeva i dobro spojite rubove – tako ćete dobiti male pite oblika polumjeseca. Rubove dodatno "zapečatite" vilicom, a nožem načinite nekoliko rezova za "ventilaciju" na sredini pita.
    4. Oblikovane pite preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom te ih premažite ostatkom umućenog jajeta. Odmah ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ukoliko vam se pećnica nije zagrijala do trenutka kada ste već oblikovali pite, do pečenja ih čuvajte u hladnjaku.

Voće

Ledovim voćem i povrćem možete obogatiti svoju prehranu tijekom cijele godine.

Ukusno