toggle menu Ledo
Hrvatski
Toggle search

Saznajte tajne dobre marinade za ribu

Saznajte tajne dobre marinade za ribu

Saznajte tajne dobre marinade za ribu

Svaki "roštilj majstor" zna da marinada daje veliki doprinos okusu jela, ali i omekšavanju mesa. No, rijetki su oni koji su upoznati s činjenicom da marinade mogu onemogućiti nastanak određenih karcinogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen.

Naime, visoke temperature plamena s otvorenog roštilja dovode do reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i ribi, uzrokujući stvaranje karcinogenih spojeva poznatijih kao heterociklički amini (HCA).

Istraživanja objavljeno u časopisu Journal of Food Science ukazuje na značajno smanjenje HCA spojeva u mesu koje je prije pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Točan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, no mnogi se autori slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade.

Isprobajte neke od dobrih marinadi koje će učiniti upotpuniti okus svake ribe. Za nešto egzotičniji okus isprobajte umočiti riblje filete u mješavinu usitnjenog lišća korijandera, maslinovog ulja, cijeđenog soka od limete, sitno nasjeckanog češnjaka i soka od naranče. Ova će vas marinada okusom odvesti u Srednju Ameriku, a pripremite li marinadu od soka od naranče, đumbira, sezamovog ulja i umaka od soje uživat ćete u okusima dalekog istoka. Valja imati na umu da marinade u koje je dodano ulje povećavaju energetsku vrijednost ribe unatoč tome što se većina marinade ne koristi za pečenje nego se odbaci. Ribu nije potrebno dugo peći na roštilju, a znak da je dovoljno pečena je kada cijelo meso ribe postane neprozirno. Valja pripaziti da se riba ne prepeče kako ne bi promijenila teksturu i postala kašasta.

Azijska marinada

Sastojci:

  • Tamari (umak od soje)
  • Mirin (japansko slatko vino od riže)
  • Voda

Priprema:

Marinirajte losos prije prženja na žaru. U plastičnoj vrećici za spremanje hrane pomiješajte 1 čašu tamarija, 1 čašu mirina i 1 čašu vode. Stavite filete u marinadu i ostavite ih preko noći u hladnjaku. Marinadi možete poboljšati okus dodavanjem luka kozjaka, usitnjenog đumbira i mljevenog crvenog papra.

Marinada s maslinovim uljem

Sastojci:

  • Maslinovo ulje
  • Aceto balsamico
  • Limunov sok
  • Papar
  • Češnjak
  • Lovorov list

Priprema:

U posudu za umake ulijte 1 dl maslinovog ulja, dodajte aceto balsamico, limunov sok, sol, papar, sitno nasjeckani češnjak i lovorov list. Sve dobro izmješajte i koristite kao preljev uz kuhanu morsku ribu.

Marinada s ružmarinom i češnjakom

Sastojci:

  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice svježeg soka od limuna
  • 2 žlice svježeg ružmarina, skinutog sa stabljike i nasjeckanog
  • morska sol i papar prema ukusu

Priprema:

Protisnite češnjak i pustite da stoji 5 minuta. Pomiješajte sastojke marinade i ribu u zdjeli ili plastičnoj vrećici sa zatvaračem. Marinirajte u hladnjaku 2 sata do preko noći. Ako nemate vremena za mariniranje, pustite ribu da stoji u marinadi najmanje 10 minuta.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Literatura:

  • Smith JS, Ameri F, Gadgil P. Effect of marinades on the formation of heterocyclic amines in grilled beef steaks. J Food Sci. 2008 ;73(6):T100-5.
Ledo.hr