Koliko vremena treba za pripremu jela kao što su gulaš, sarma, lazanje...

10. listopada 2015.
Autor Cvoke
Podijelite
Vezani proizvodi

Želite se upustiti u avanturu izrade tradicionalnih jela, ali ne znate koliko će vam vremena trebati? Odabrali smo nekoliko najpopularnijih jela s naših prostora i pripremili vam vremenski slijed. 

Kod procjene trajanja pripreme hrane treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Grah s kobasicama

grah

U prvom redu, trajanje pripreme ovisi o vrsti graha koja se koristi te je li grah stari ili mladi. Najkraće vrijeme kuhanja ima mladi grah i mekši tipovi graha. Stari grah u suhom obliku poput trešnjevca koji se prethodno namakao u vodi u trajanju od oko 3 sata i kod kojeg je prva voda odbačena, kuhat će se oko 2 do 2,5 sata.

Odlučite li kuhati grah u ekspres loncu, skratit ćete vrijeme pripreme za 1 sat.

Sarma

Za pripremu sarme treba izdvojiti najmanje 3 sata od kojih ćemo 1 sat potrošiti na sjeckanje luka, pirjanje mesa i motanja sarmi, a preostala 2 sata će se sarma lagano krčkati na štednjaku.

Gulaš

Za gulaše, kao i za ostala jela napravljena u jednom loncu kažu da se duljim kuhanjem na laganoj vatri poboljšava okus jela. Dugotrajno kuhanje izvlači posebe arome iz sastojaka, prožima ih, a jelo dobije posebnu gustoću kakvu ne možemo postići služeći se trikovima za ugušćivanje.

Da bi gulaš bio ukusan, a meso mekano i podatno prvo je potrebno dugo pirjati luk, a zatim najmanje 2 sata kuhati meso, povremeno strpljivo podlijevajući vodom.

Lazanje

lazanje bolognese

S obzirom na to da nam je za pripremu lazanja potrebna priprema jednog samostalnog jela - umaka bolognese - lazanje ne možemo napraviti brže od 1,5 sata.

Polovicu tog vremena potrošit ćemo na sjeckanje i pripremu umaka bolognese, a drugu polovicu na slaganje i pečenje koje traje otprilike 45 minuta.

Ćufte

cufte

Ćufte ili mesne okruglice nije komplicirano pripremiti međutim, najviše vremena oduzima oblikovanje okruglica. Za kompletnu izvedbu treba izdvojiti oko 1,5 sat.

Varivo od mahuna

Za varivo od mahuna s mesom utrošit ćemo najmanje vremena što je otprilike 1 sat.

Dvije kategorije tradicionalnih jela 

Možemo zaključiti kako tradicionalna jela prema trajanju pripreme dijelimo u dvije kategorije.

U prvu kategoriju spadaju sarma, grah varivo, gulaš i fileki za koje je potrebno više od 2 sata pripreme. U drugu kategoriju možemo svrstati jela koja se pripremaju manje od 2 sata, a to su variva, lazanje i ćufte.

Prilikom procjene nije uzeto u obzir vrijeme čišćenja kuhinje i pranja suđa stoga bismo mogli reći da uzevši sve u obzir tradicionalna jela vas mogu prikovati uz štednjak i do 1/4 ukupnog vremena u danu.

Razmislite o gotovim jelima

Srećom, alternativa postoji. Sve navedene tradicionalne delicije možemo nabaviti u smrznutom stanju.

Radi se o gotovim jelima kojima je za pripremu potrebno samo 5 minuta u mikrovalnoj pećnici. Pri tome ne ostavljaju gomile prljavog suđa i isprskani štednjak iza sebe, a osiguravaju pravu aromu domaće hrane kakvu volimo.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!