Pripremite krem juhu od povrća

30. listopada 2017.
Autor Ledo
Podijelite

Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. To naravno vrijedi za svaku juhu, no krem juhe su još posebnije.

Njihova baršunasta struktura i kremoznost čine ih poželjnim prethodnikom svakom obroku ili čak odličnim samostalnim jelom. Priprema ima svoja pravila, no jednom kada savladate osnovnu tehniku možete pripremati krem juhu od gotovo svakog povrća.

Pažljivo birajte povrće

Glavni sastojak krem juha odnosno nositelj okusa je, u pravilu, povrće. Povrće od kojeg se najčešće priprema krem juha uključuje brokulu, cvjetaču, mrkvu, grašak, šparoge, gljive ili čak kukuruz.

Tekstura i okusi ovih namirnica se odlično sljubljuju s kremastim dodatkom, a istovremeno njihove arome dolaze do izražaja. Povrće je, za početak, potrebno očistiti i nasjeckati na malene komade. Što su komadići povrća sitniji to će i juha biti brže gotova. Smrznuto povrće je pritom izuzetno praktično i dodatno štedi vrijeme.

Aromatični start

Luk, češnjak, poriluk ili čak ljutika pružaju kompleksnije arome juhi pa je prvi korak pirjanje ovog aromatičnog povrća na malo maslaca ili maslinovog ulja. Ovaj je korak moguće preskočiti, ali rezultat neće biti tako pun okus.

Nakon što luk i srodnici malo omekšaju dodaje im se povrće od kojeg se priprema juha. Povrće se kratko pirja kako bi višak tekućine iz njega ispario i kako bi počelo lagano karamelizirati, razvijajuće bogati okus i slatkaste note.

Dodatak tekućine

Sljedeći korak je podlijevanje povrća tekućinom. To može biti pileći temeljac koja će osigurati blagu aromu jelu bez da nadvladava postojeće okuse. Umjesto pilećeg temeljca možete dodati i vodu ili čak sok od povrća.

Bez obzira koju tekućinu odaberete pazite da je ne dodate previše. Koristite tek toliko da prekrijete sve sastojke.
Sada pustite juhu da se lagano krčka i povrće kuha. Kada je povrće posve meko vrijeme je da napravite pire od njega odnosno da ga posve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.

Krumpir za gustoću

Za razliku od bistre juhe, krem juhu je potrebno ugustiti. Najjednostavniji način je zajedno s povrćem od početka kuhati i krumpir čija će škrobna struktura osigurati gustoću. Druga je opcija ugušćivanje zaprškom.

Jednostavno na ugrijano ulje dodajte malo brašna (ulje i brašno neka budu u omjeru 1:1) i miješajte dok brašno ne posmeđi. Na svakih 2 šalice juhe dodajte oko 1 čajnu žličicu zaprške. Dodajete li na kraju vrhnje umjesto mlijeka , juhi možete dodati i manje zaprške.

Kremoznost za kraj

Volite li kremastije okuse, na kraju u juhu dodajte malo vrhnja ili mlijeka. Tražite li kremasti okus, ali s manje kalorija umjesto kravljeg mlijeka upotrijebite kokosovo mlijeko ili jogurt.

Kao alternativa mliječnim proizvodima može poslužiti odstajali kruh. Jednostavno kruh natrgajte na komadiće i pustite da se namače u šalici tople juhe. Smjesu zatim dodajte u lonac gdje se nalazi ostatak juhe i to netom prije usitnjavanje štapnim mikserom ili blenderom.

Recept

Krem juha od brokule

Sastojci za 4 osobe

  • 1 kg krumpira
  • Ledo brokula, 450 g
  • 1 luk, nasjeckani
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckani
  • Maslac, 1 žlica
  • Kiselo vrhnje, 3 žlice
  • Sol i papar
  • Pileći temeljac ili voda
  • Sjemenke sezama, 2 žlice

Priprema:

  1. Ogulite i očistite krumpir i nasjeckajte ga na kockice.
  2. Na maslacu (ili maslinovom ulju) pirjajte luk i češnjak dok ne požute, zatim dodajte krumpir i brokulu. Pirjajte par minute te povrće podlijte pilećim temeljcem ili vodom.
  3. Kuhajte 15-ak minuta, a zatim štapnim mikserom ili u blenderu usitnite povrće. Pire od povrća vratite u juhu.
  4. Juhi dodajte kiselo vrhnje, sol i papar i pustite da još jednom provrije.
  5. U međuvremenu na tavici tostirajte sjemenke sezama.
  6. Servirajte toplo, posuto sjemenkama sezama.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!