Poširani bakalar s kuhanim mahunama i Holandez umakom

  • 45 min
  • Srednje
  • Za 2 osobe
Autor Marko Vukman
Podijelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Filete atlantskog bakalara odmrznite pa im dijagonalno zarežite kožu par puta kako se ne bi savijala tijekom poširanja.
    2. Ulijte oko 2 litre vode u plitki lonac. Dodajte očišćenu mrkvu i luk, par grančica svježeg peršina, dva lovorova lista, par zrna papra i sol. Pustite da tekućina zakuha pa smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta. Kušajte bujon pa po potrebi doradite okus solju i/ili paprom.
    3. Smanjite jačinu vatre, voda ne smije ključati, pa dodajte filet bakalara, kožom prema dolje. Tanje filete poširajte oko 5 minuta, a deblje oko 7 minuta. Riba će promijeniti boju iz prozirne u mliječno-bijelu.
    4. Izvadite filet na tanjur. Poslužite ga prelivenog maslinovim uljem i posutim svježe sjeckanim peršinom, a od priloga odaberite povrće kuhano na pari ili svježu salatu po izboru.
    5. Ako ste ljubitelj hrskave kožice, onda poširani filet bakalara uvaljajte u oštro brašno (samo onu stranu s kožom) i pržite 30 sekundi na zagrijanom ulju.
    6. Pripremite Holandez umak tako da u zdjelu ili manji lonac pjenasto zamutite 3 žumanjka sa žlicom vode i žlicom limunovog soka. Otopite maslac.
    7. Jaja zagrijavajte na pari uz postupno dodavanje otopljenog maslaca. Umak treba biti kremaste teksture. Maknite ga s vatre i začinite solju, paprom i kajenskom paprikom.
    8. Poširanu ribu poslužite uz kuhane žute i zelene mahune, sve obilato preliveno toplim Holandez umakom.

Fileti i odresci

Ledo riba ne sadrži konzervanse i predstavlja prirodan izvor važnih hranjivih tvari.

Ukusno