Juha od bakalara i povrća za dobro raspoloženje

4. travnja 2019.
Autor Marko Vukman
Podijelite

Ako ijedna hrana može donijeti pravu utjehu, onda su to jela na žlicu, a takva je i ova kremasta juha od bakalara s puno povrća

Jela na žlicu uvijek nas ugriju, bilo da je riječ o pravoj toplini koju nam pružaju tijekom zimskih dana ili onoj, više metaforičkoj, kada nam griju dušu neovisno o vremenskim prilikama. Nema te melankolije koju tanjur tople juhe ne bi mogao popraviti.

Bakalar i krumpir na žlicu već se dugo kombiniraju u našim krajevima i dio su tradicije, a mi smo odlučili tu tradiciju malo proširiti. U juhu smo dodali Ledo Bob i Ledo mješavinu Grašak-mrkva koji su odlična kombinacija za kuhanje u jednom loncu, jer ih ne treba odmrzavati i jednako dugo se kuhaju.

 Juha od bakalara i povrća za dobro raspoloženje

Sočni Ledo Bakalar fileti također će biti brzo gotovi, samo ih odmrznite prije nego što ih uronite u lonac bogat povrćem. Na kraju kuhanja, nježno meso ribe bit će dovoljno samo kuhačom izlomiti u komade veličine zalogaja.

Posebnost ove juhe je kuhanje u mlijeku, za što smo inspiraciju pronašli u chowderu - jelu posebno popularnom u Novoj Engleskoj i Kanadi s atlantske strane. Upravo takvim kuhanjem (postoji bezbroj načina pripreme, a zajedničko im je kuhanje u mlijeku ili vrhnju) postići ćete kremastu strukturu i onaj završni, utješni dodir za kojim tragate.

 Juha od bakalara i povrća za dobro raspoloženje

Uz ovakvu juhu činilo nam se preobično poslužiti samo kruh, pa smo razvaljali Ledo Lisnato tijesto i pripremili prutiće začinjene origanom i morskom solju te posute kimom. Savršeno pašu, a dobra su grickalica i kada ih jedete samostalno.

Ova juha nije teška i nije isključivo zimska. Iako joj krumpir i mlijeko daju na snazi, možete je jesti u bilo koje doba godine. Nakon teškog radnog dana, kad vas uhvati bezvoljnost ili umor, za trenutak ćete se povratiti među dobro raspoložene i site ljude.

Recept: Gusta juha od bakalara i povrća s prutićima od lisnatog tijesta

Pogledajte video recept: Kako pripremiti juhu od bakalara s prutićima od lisnatog tijesta

 

*Za slatki zalogaj nakon jela pogledajte video: Okruglice na tri načina

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!