Priprema:
- Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Krumpir izradite u pire, dodajte mu 70 g maslaca i 2 režnja nasjeckanog češnjaka.
- U lonac stavite filete ribe, 1 lovorov list, malo svježeg peršina i 500 ml mlijeka. Posolite i popaprite. Stavite na laganu vatru i kuhajte kojih 15-ak minuta dok riba ne omekani. Skuhanu ribu ocijedite i mlijeko sačuvajte za kasnije. Lovorov list bacite.
- U manjem loncu otopite 80 g maslaca, zatim dodajte 80 g mekog brašna, popržite dok ne potamni, stalno miješajte. Smjesa će vam se zgrudati, to tako treba. Na poprženo brašno ulijte mlijeko u kojem ste kuhali ribu, pjenjačom dobro sve spojite i kuhajte na laganoj vatri oko 1 minute dok se umak ne zgusne. U gotov umak umiješajte 450 g smrznutog Ledo graška. Posolite, popaprite, dodajte sok 1 limuna i malo svježeg peršina. Sve dobro promiješajte.
- Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
- U vatrostalnu posudu prvo na dno složite smjesu bijelog umaka i graška, zatim skuhanu ribu, pa pire krumpir s češnjakom. Po želji pire ukrasite pomoću žličice radeći rupe da nalikuju na ljuspice ili ukrasite vilicom kako bi kasnije dobili hrskavu koricu na krumpiru.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta.
Grašak prije upotrebe ne treba odmrzavati, kao ni ribu. No, ukoliko želite, ribu možete ostaviti preko noći u frižideru da se postupno odmrzne.
Sanja Štrbac, Blog Domaćica