Složenac od ribe i graška na britanski način

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 4-6 osoba
Autor Ledo
Podijelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Krumpir izradite u pire, dodajte mu 70 g maslaca i 2 režnja nasjeckanog češnjaka.
    2. U lonac stavite filete ribe, 1 lovorov list, malo svježeg peršina i 500 ml mlijeka. Posolite i popaprite. Stavite na laganu vatru i kuhajte kojih 15-ak minuta dok riba ne omekani. Skuhanu ribu ocijedite i mlijeko sačuvajte za kasnije. Lovorov list bacite.
    3. U manjem loncu otopite 80 g maslaca, zatim dodajte 80 g mekog brašna, popržite dok ne potamni, stalno miješajte. Smjesa će vam se zgrudati, to tako treba. Na poprženo brašno ulijte mlijeko u kojem ste kuhali ribu, pjenjačom dobro sve spojite i kuhajte na laganoj vatri oko 1 minute dok se umak ne zgusne. U gotov umak umiješajte 450 g smrznutog Ledo graška. Posolite, popaprite, dodajte sok 1 limuna i malo svježeg peršina. Sve dobro promiješajte.
    4. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
    5. U vatrostalnu posudu prvo na dno složite smjesu bijelog umaka i graška, zatim skuhanu ribu, pa pire krumpir s češnjakom. Po želji pire ukrasite pomoću žličice radeći rupe da nalikuju na ljuspice ili ukrasite vilicom kako bi kasnije dobili hrskavu koricu na krumpiru.
    6. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta.

    Grašak prije upotrebe ne treba odmrzavati, kao ni ribu. No, ukoliko želite, ribu možete ostaviti preko noći u frižideru da se postupno odmrzne.

    Sanja Štrbac, Blog Domaćica

Fileti i odresci

Ledo riba ne sadrži konzervanse i predstavlja prirodan izvor važnih hranjivih tvari.

Ukusno