Složenac od mahuna s kolutima luka

  • 60 min
  • Srednje
  • 5 osoba
Autor Sanja
Podijelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Smrznute mahune kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedite ih.
    2. Narežite luk na kockice i pirjajte ga na maslinovom ulju na umjerenoj vatri dok ne omekša – oko 5 minuta. Zatim dodajte 225 g (pola pakiranja) Ledo smrznutih šampinjona, sušeni timijan te soli i papra prema ukusu. Nastavite s pirjanjem dok većina tekućine koju otpuste šampinjoni, ne ispari – oko 10 minuta.
    3. Pripremite bešamel umak tako da najprije na maslacu na umjerenoj vatri oko 2 minute popržite brašno dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim postupno dodajete mlijeko. Tijekom dodavanja mlijeka neprestano miješajte pjenjačom, pa nastavite s miješanjem i termičkom obradom dok se umak ne ugusti – nekoliko minuta. Naposlijetku začinite muškatnim oraščićem.
    4. Kuhane mahune, pirjane gljive i bešamel umak pomiješajte i stavite u manju posudu za pečenje. Pecite na 180°C oko 20 minuta – na rubovima posude bi se trebali početi javljati mjehurići.
    5. Dok se povrće peče, pripremite pržene kolute luka. Luk očistite i narežite na kolute debljine 1 cm. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu i mljevenu papriku pa u ovu mješavinu uvaljajte luk.
    6. Luk obložen brašnom stavite sa strane, a u preostalu mješavinu dodajte hladnu gaziranu mineralnu vodu kako biste dobili gustu, ali tekuću smjesu. U ovu smjesu umočite kolute luka i pržite ih u dubokom ulju, dobro zagrijanom na umjerenoj vatri, 2-3 minute.
    7. Pržene kolute luka položite na vrh zapečenih mahuna i šampinjona. Servirajte toplo.

Osnovno povrće

Ledovim voćem i povrćem možete obogatiti svoju prehranu tijekom cijele godine.

Ukusno