Nove navike za balansiranu prehranu

1. travnja 2021.
Autor Marko Vukman
Podijelite

Mijenjati stare navike nikada nije lako. Linija manjeg otpora odvlači nas od svih onih ideja koje imamo dok maštamo o zdravijem životu, gura nas prema novom ponedjeljku nakon kojeg će, ovaj put sigurno, sve biti drugačije. Lažna obećanja koja dajemo sami sebi odgađaju odluke i uzimaju vrijeme novim navikama koje smo već odavno mogli usvojiti.

No, možda je ipak lakše nego što nam se čini. Nitko ne želi skupljati prazne, bezvrijedne kalorije, odnosno one koje potječu iz nutritivno siromašnih namirnica, i otuda možemo krenuti. Primjerice, u prehranu možemo uvesti ribu, poput Ledo Crvenih bodečnjaka koji su bogati bjelančevinama i vrijednim mikronutrijentima.

Crveni Bodecnjaci

Jer jednostavno, izgovora nema. Fileti crvenih bodečnjaka pripremaju se u najviše desetak minuta i nitko ne može reći da nema toliko vremena ili da mu je teško kuhati. Pogotovo, jer ćete uz samo nekoliko začina poput đumbira, mladog luka i ljute papričice dobiti ukusno, a jednostavno jelo.

Quionoa

Povrće je također nezaobilazno u bilo kojoj vrsti kvalitetne prehrane. Stoga, ako vam je dosad najdraže povrće bila maslina na pizzi, okrenite se prema Ledo Quinoa mješavini, koja od povrća sadrži papriku, brokulu, špinat i mrkvu. A osim toga, quinoa i pir izvrsna su zamjena za izbjegavanje bijelog kruha, riže i tjestenine.

Recept: Crveni bodečnjaci s đumbirom i Quinoa mješavinom

Crveni bodečnjaci s đumbirom i Quinoa mješavinom

Pogledajte video recept: Crveni bodečnjaci s đumbirom i Quinoa mješavinom

Riba je slavna po bjelančevinama, ali i omega 3 masnim kiselinama, a takvi su i Ledo Bakalar fileti. Ovi veliki, konkretni fileti idealna su namirnica za sve one koji žele jesti lagano, ukusno i zdravo.

Iako sočni i sami po sebi, uz malo soka od limuna i kajenske paprike, dat ćete im sasvim novu dimenziju. Ugodna pikantnost podići će vaš obrok, a također se odlično spajaju s Quinoa mješavinom koju smo začinili mini rajčicama i aceto balsamicom.

Recept: Pečeni bakalar s Quinoa mješavinom

Pečeni bakalar s Quinoa mješavinom

A kad smo već na temi žitarica i povrća, imamo još jedan odličan prijedlog – Ledo Bulgur mješavina. U njoj glavnu riječ u ime žitarica vode bulgur i ječam, a povrće predstavlja čak pet zastupnika – mlada soja, grah, paprika, brokula i mrkva.

Bulgur mješavina dobro se slaže s mesom, a pileća prsa narezana na kockice, kratko prepržena i s malo soja umaka upotpunit će cijelu kombinaciju u brzo pripremljenom i laganom ručku ili večeri.

Recept: Bulgur mješavina s piletinom

Bulgur mješavina s piletinom

Formula za balansiranu prehranu je, dakle, jednostavna - pametno birajte žitarice koje ćete jesti, pridružite im ribu i povrće i ne možete pogriješiti. Vaše nove navike uskoro će postati svakodnevica, uz naravno, barem lagano vježbanje, redovno hidriranje i pravilan san. Ovaj put, bez lažnih obećanja.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!