Ljubav ide kroz želudac - Priča o afrodizijacima iz hladnjaka

12. lipnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Odavno se vjerovalo kako neki sastojci iz prirode mogu od čovjeka koji ih konzumira napraviti izvrsnog i potentnog ljubavnika.

Potrudimo li se dovoljno možemo naći napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici i njezinom povoljnom djelovanju na spolnu moć. Nekad su se afrodizijacima smatrale one biljke ili dijelovi životinja koje su podsjećale na ljudske spolne organe ili cjelokupnu ljudsku figuru. U današnje doba, afrodizijakom se smatra svaka tvar ili namirnica koja potiče seksualnu želju ili libido.

Kamenice

Jedno od objašnjenja kako su kamenice postale afrodizijak leži u njihovom izgledu koji neodoljivo podsjeća na ženske genitalije. Drugo je vjerovanje da je Afrodita (božica ljubavi) rođena u moru te se možda upravo iz ovog razloga cijeli niz morske hrane smatra afrodizijacima. Kamenice su izrazito bogate cinkom, mineralom koji učestalo nedostaje u prehrani modernog čovjeka, a koji doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.

Čokolada

Reputaciju afrodizijaka čokolada nosi još od 16. stoljeća, kada je astečki vladar Montezuma, navodno, pio 50 šalica čokolade prije posjeta svome hramu jer bi mu osigurala seksualnu moć. Moderna znanost došla je i do molekularne podloge ove postavke otkrivši impresivan kemijski sastav čokolade koja obiluje fitokemikalijama. U sastavu čokolade nalazimo kofein i teobromin koji pobuđuju te feniletilamin i serotonin, supstance koje utječu na dobro raspoloženje. One se oslobađaju i u trenucima zaljubljenosti, te pobuđuju osjećaj blaženosti i uzbuđenja.

Feferoni

Svi pripadnici skupine ljutih namirnica, poput feferona ili ljutih papričica, sadrže aktivnu tvar kapsaicin, koji je odgovoran za ljutinu te hrane. Kada dospije u organizam kapsaicin povećava broj srčanih otkucaja i pojačava znojenje odnosno uzrokuje sve fiziološke reakcije koje se javljaju i uslijed seksualnog čina.

Tartufi

Tartufi su poznati i kao «crni dijamanti». To su vrste gljiva koje posjeduju specijalnu i jedinstvenu aromu, a rastu pod površinom zemlje. Osim što im se pripisuje afrodizijačko djelovanje te se nalaze u samom vrhu gastronomije, također sadrže mikronutrijente poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Tradicionalno se smatra da tartufi podižu raspoloženje.

Orašasti plodovi

Za ovu skupinu su karakteristični plodovi bogati uljima zbog čega sadrže i obilje vitamina E koji se popularno naziva „vitaminom plodnosti". Afrodizijačko djelovanje posebno se veže uz bademe, orahe i brazilske oraščiće. Bademi su od davnina povezivani s plodnošću jer osim vitamina E sadrže i druge mikroelemente poput cinka koji doprinosi normalnoj plodnosti. Brazilski oraščići predstavljaju jedan od najbogatijih izvora selena, minerala koji pozitivno utječe na broj i kvalitetu spermatozoida, a orasi obiluju cinkom koji sudjeluje pri sintezi testosterona te je neophodan za zdravu spolnu funkciju muškaraca.

Avokado

Plodove avokada koji vise u paru sa grane, drevni Asteci su zvali 'Ahuacuatl' što doslovno znači «drvo testisa» i vjerovali su da njihova konzumacija osigurava veliku seksualnu moć. Osim izgledom, avokado se i sastavom profilirao kao afrodizijak i to zahvaljujući magneziju koji sudjeluje u procesu stvaranja energije, esencijalnim masnim kiselinama za zdravlje srca i vitaminu E.

Food and Drug Administration (FDA) – organizacija koja procjenjuje svojstva hrane i lijekova, nikada nije dodijelila službenu potvrdu za afrodizijačko djelovanje pojedine namirnice ili dodatka prehrani. Ipak, mnogi vjeruju kako upravo pod njihovim utjecajem postaju veliki ljubavnici.

Velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju koja dolazi iz «malih sivih stanica», pa možemo reći da ljubav ide iz glave i prolazi kroz želudac.

Ako želite provesti noć prepunu strasti, pripremite namirnice s naše liste i ne zaboravite na začine poput bosiljka, anisa, vanilije, cimeta i đumbira. Tko zna, možda vi dokažete nešto što znanstvenicima ne uspijeva!

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!