Hrana za ljepotu

10. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Tjelesni izgled je neodvojiv dio ljudske egzistencije i većina ljudi vidi sebe kao odraz u ogledalu te se žele smatrati lijepima, posebice u očima suprotnog spola.

Bezbroj puta ponovljena izreka "Ljepota dolazi iznutra" uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Blistava koža i kosa te lijepi i čvrsti nokti traže kontinuirano unošenje kvalitetnih obroka i namirnica te uravnoteženu prehranu. Hrana bogata biotinom, jodom, vitaminom B2 i B3 te vitaminom A pridonosi održanju normalne kože.

Raznolika prehrana koja sadrži svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke,  mahunarke, ribu i plodove mora osigurat će adekvatne količine ovih važnih nutrijenata.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition s preko 4 000 žena u najboljim godinama (40-74) pokazuje da nedovoljan unos vitamina C povećava boranje i suhoću kože što su normalni procesi koji prate proces starenja. Ista studija pokazuje da adekvatan unos linolne kiseline koja je esencijalna masna kiselina, također pomaže održati kožu ljepšom.

Autori studije se nadaju da će njihovi rezultati brojne žene potaknuti na pravilnu prehranu.

Literatura:

Cosgrove MC et al.  Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle- aged American women. Am J Clin Nutr 2007;86:1225–31.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!