Pripremite Eingemachtes ili pileći ujušak

26. listopada 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Eingemachtes – od milja zvan ajngemahtec, ukusan je i bogati ujušak s piletinom i povrćem, kojeg zbog njegove krepkosti, mnogi smatraju tzv. hranom za utjehu (eng. comfort food). 

Iako ime sugerira da se radi o Njemačkom ili Austrijskom specijalitetu, riječ je zapravo o jelu koje je karakteristično za područje Zagorja i Zagreba. Ova juha nekada se redovito posluživala kao predjelo nedjeljnog ručka.

Brža priprema nego pileća juha

Za razliku od pileće juhe, na koju okusom podsjeća, Eingemachtes je brži za pripravu, a priprema se od pilećeg mesa i raznolikog povrća te se obogaćuje žličnjacima.

Tradicionalno, u receptima su se kao glavni "mesni" sastojci navodila pileća krilca i iznutrice, no danas se najčešće koriste pileća prsa.

povrce za pileci ujusak

Od povrća se uglavnom dodaje grašak i korjenasto povrće poput mrkve, peršina i celera, međutim, po želji se mogu dodati i primjerice mahune, kukuruz, korabica, brokula ili cvjetača.

Žličnjaci daju poseban "šmek"

Pred kraj kuhanja, koje traje nešto manje od sat vremena, u Eingemachtes se ukuhavaju žličnjaci.

Iako se u novije vrijeme sve češće pribjegava „običnijim“ varijantama žličnjaka, valja napomenuti da su oni, za Eingemachtes, nekada oplemenjivali pilećim jetricama – u osnovnu smjesu za žličnjake samo bi se dodala usitnjena kuhana jetrica.

Klikom na link pronaći ćete uobičajeni recept za ujušak s piletinom. Kao što je već spomenuto, sastojci se mogu prilagoditi osobnom ukusu.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!