Voda aromatizirana voćem: Jednostavan vitaminski napitak

18. siječnja 2016.
Autor Cvoke
Podijelite

Želite li običnu vodu pretvoriti u osvježavajući, ukusni napitak? Ništa lakše! Potrebno vam je samo svježe ili smrznuto voće i začini te malo mašte. Rezultat će biti ukusan, vitaminski napitak budući da će dio vitamina preći iz voća u vodu. 

Opća formula pripreme aromatizirane vode podrazumijeva da u vrču štapićem za usitnjavanje voća (muddler) ili drvenom špatulom lagano pritisnite željeno začinsko bilje, ali ne do mjere da zdrobite osjetljivo bilje. Zatim u vrč stavite oko 2 šalice željenog voća i ponovno pritisnite voće tek toliko da otpusti sokove. 

U vrč dodajte kockice leda i natočite vodu do vrha. Pokrijte i ostavite 1-2 sata na sobnoj temperaturi ili 3-4 sata u hladnjaku da se okusu prožmu.  

Držite li sastojke u vodi duže od 4 sata obavezno je procijedite i uklonite voće i začine kako ne bi postala gorka. Ovako pripremljeni aromatizirani napitak možete u hladnjaku čuvati do 3 dana.

smrznuto sumsko voce

Za razliku od suhog voća koje nije primjereno za aromatiziranje vode, smrznuto voće je odličan izbor budući da je ubrano i smrznuto na vrhuncu zrelosti što osigurava obilje okusa i slatkoće. 

Nedostaje li vam inspiracije za pripremu aromatizirane vode, isprobajte neki od naših prijedloga. 

Voda s okusom malina i limete

Rukom u vrč iscijedite sok limete i zatim mu dodajte četvrtine iscijeđene limete. Dodajte 2 šalice Ledo malina i drvenom špatulom pritisnite voće kako bi pustilo sokove. U vrč stavite led i vodu do vrha i dobro promiješajte.

Pokrijte vrč, ostavite ga na sobnoj temperaturi 1-2 sata, procijedite i zatim čuvajte u hladnjaku.

voda aromatizirana malinom i limetom

Voda s okusom šumskog voća i kadulje

U vrču usitnite grančicu kadulje, zatim dodajte 2 šalice Ledo šumskog voća i pritisnite drvenom špatulom. Nakon što ste dodali led i vodu ostavite 2-3 sata na sobnoj temperaturi i zatim na 1 sat u hladnjaku prije nego procijedite vodu. 

Voda s okusom borovnice i bosiljka

Šaku bosiljka stavite u vrč te ga drvenom špatulom nježno protisnite. Zatim dodajte 2 šake Ledo borovnica i pažljivo miješajući pritišćite sastojke kako bi pustili što više soka. Na kraju dodajte oguljeni i na tanke ploške narezani krastavac, kockice leda te do vrha napunite vodom.  

Promiješajte i čuvajte u hladnjaku.

voda aromatizirana borovnicom

Voda s okusom malina i ružmarina

Grančicu ružmarina stavite u vrč i lagano pritisnite drvenom špatulom. Zatim dodajte 2 šalice Ledo malina i ponovno pritisnite voće špatulom. Dodajte kriške oguljene zelene jabuke, led i vodu i dobro promiješajte. 

Pokrijte, čuvajte u hladnjaku te nakon 4 sata procijedite. 

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!