Kako da vam voćne štrudle uspiju - svaki put

24. listopada 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Razmislimo li malo o različitim vrstama tijesta od kojih pravimo slastice, osvijestit ćemo koliko je ono fascinantno. Tijesto ide iz krajnosti u krajnost – može narasti i povećati se nekoliko puta ili pak biti tanje od papira...

Kada govorimo o tijestu koje je tanko i prozirno tada mislimo na tijesto za savijače koje još nazivamo i korama jer oblažu nadjev, a po strukturi su krhke i lomljive.

Smatra se kako taj tip tijesta vuče svoje korijene još u doba Turskog carstva, a omatalo je slatke baklave od meda i orašastih plodova, ali i slane pite. Tijekom vladavine Turaka, tanko odnosno vučeno tijesto postalo je popularno i u našim krajevima, a od njega se najčešće pripremaju voćne savijače odnosno štrudle.

Ključ uspjeha – temperiranje i premazivanje tijesta

Voćne štrudle mogu se pripremiti od bilo koje vrste voća, no najpoznatije su od jabuka, višanja, šumskog voća i slatka štrudla od sira u kombinaciji s voćem. Napraviti domaće vučeno tijesto za savijaču pravo je umijeće i iziskuje puno vremena, stoga za domaćice kojima se žuri tu su uvijek gotove kore.

Gotove kore potrebno je ugrijati na sobnu temperaturu prije upotrebe kako bi bile podatne. Da bi štrudla uspjela, svaku koru treba premazati. Obično se premazuje uljem ili drugim oblicima masnoće, kombinacijom jaja i mlijeka ili pak nadjevom. Premazivanjem kore ona postaje fleksibilna zbog čega ju je moguće motati bez trganja. Premazivanje je najzgodnije obavljati kistićem.

Nakon premazivanja, recepti često savjetuju posipavanje kore krušnim mrvicama jer će upravo one povući višak vode koju pušta voće.

Za nadjev voće dobro ocijediti

Nadjev je obično vrlo jednostavan za pripremu, a sastoji se od voća, šećera uz dodatak malo limunovog soka i začina po želji poput neizostavnog cimeta ili muškatnog oraščića i kardamoma. Voće prije upotrebe treba ocijediti kako štrudla ne bi bila previše mokra.

Nadjev se obično postavlja na jednoj polovici kore na način da se ostavi rub bez nadjeva. Bočne stranice se preklope i zarolaju. Štrudlu je poželjno opet premazati po vrhu, kao i lim za pečenje ukoliko se ne koristi papir za pečenje. Štrudle se obično peku na 180 stupnjeva, a gotove su kada se lijepo zarumene. Najbolje ih je poslužiti mlake uz dodatak šlaga ili kuglice sladoleda.

Recept

Pogledajte recept: Bečka štrudla od višanja s grizom

Pogledajte video savjete i recepte s Ledo lisnatim i baznim tijestom

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!