Kako pripremiti voćni preljev za slastice

27. listopada 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Jeste li se ikada pitali kako deserti u časopisima i na gastronomskim portalima uspijevaju izgledati toliko primamljivo? Tajna tog savršenog izgleda leži u detaljima, a jedan od njih su zasigurno...

...raznobojni voćni preljevi koji stvaraju kontraste i čine slastice još primamljivijima. Napravite voćni preljev po svom ukusu, spremite ga u teglicu pa njime ukrasite najdraži sladoled, torte, rožate, pudinge i palačinke ili zasladite pahuljice za doručak.

Postupak pripreme

Najpopularniji preljevi pripremaju se od bobičastog voća poput malina, borovnica, kupina, jagoda i ribizla, ali voćni preljev možemo napraviti od kojeg god voća želimo.

Prije pripreme preljeva od smrznutog voća, voće je potrebno odmrznuti bilo u mikrovalnoj ili na sobnoj temperaturi.

Slijedeći korak je usitnjavanje voća u blenderu, no ukoliko ipak želimo preljev s komadima primjerice od borovnica ili otkoštićenih višanja onda taj korak preskačemo. Sjemenke iz malina i kupina poželjno je ukloniti, no nije nužno. Uklanjamo ih tako da voćni pire protisnemo kroz cjedilo.

Dobiveni voćni pire ili kaša se zajedno s dodacima najčešće kuha jer se na taj način stvara poseban neodoljiv pekmezast okus i tekstura, ali i produljuje rok trajanja preljeva. Međutim, preljev možemo napraviti i bez kuhanja voća. U tom slučaju voćni pire pomiješamo sa željenim sastojcima i ohladimo ga u hladnjaku. Važno je naglasiti da je takav preljev kvarljive prirode pa ga je potrebno što prije pojesti.

Osnovni sastojci za preljev su:

  • voda
  • šećer
  • limunov sok koji je zaslužan za očuvanje boje i za poželjnu kiselkastu notu
  • po potrebi kukuruzni škrob za ugušćivanje.
  • Različiti dodaci poput ruma, začina ili maslaca su svakako dobrodošli.

Recept

Pogledajte recept: Preljev od borovnica

Eksperimentirajte sa sladilima

Preljeve ne moramo nužno sladiti dodatkom bijelog konzumnog šećera, već na raspolaganju imamo brojna sladila koja obogaćuju preljeve svojim aromama.

Primjerice, smeđi šećer ili javorov sirup odlično se slažu s breskvama i borovnicama, maline s agavinim sirupom, a za one koje paze da ne pretraju sa sladilima ili kalorijama – tu je stevija. Eksperimentirati se može i s miješanjem različitih vrsta voća i začina.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!