Pripremite minestrone bez mnogo muke

15. lipnja 2016.
Autor Marko Vukman
Podijelite
Vezani proizvodi

Za razliku od nekih drugih talijanskih specijaliteta, minestrone nije toliko poznat kod nas, no u svojoj domovini uživa veliku popularnost i čini temelj talijanske kuhinje. 

Smatra se da je nastao iz praktičnih razloga – kao pokušaj iskorištavanja ostataka povrća koje se koristilo kod pripreme drugih jela, pa zbog toga niti ne postoji tradicionalan recept. Zapravo, minestrone se poprilično razlikuje s obzirom na regiju ili čak kućanstvo u kojem se priprema, a prilagođava se i s obzirom na godišnje doba.

Tanjur pun povrća

Minestrone bi se mogao prevesti kao „velika juha“, što odlično opisuje njegovu prehrambenu vrijednost. Naime, za minestrone je karakterističan vrlo visoki udio raznolikog sezonskog povrća, pa tako tanjur ove juhe nudi obilje vitamina, mineralnih tvari i prehrambenih vlakana.

Kod izbora povrća za minestrone moglo bi se reći da nema pravila. Na raspolaganju stoji većina plodastog, korjenastog, gomoljastog, zeljastog, lisnatog i lukovičastog povrća, kao i mahunarki. Izbor je doista širok, a cilj je odabrati barem jedno povrće iz svake skupine. Ovisno o sezoni i željama kuhara, tako se mogu odabrati rajčice, paprike, tikvice, bundeva, mrkva, korijen peršina, korijen i stabljika celera, krumpir, batat, špinat, blitva, kupus, kelj, cvjetača, brokula, korabica, luk, poriluk, češnjak, mahune, grašak, grah, slanutak i dr.

Kod osmišljavanja kombinacija bitno je samo uzeti u obzir da je pojedinom povrću potrebno dulje, a pojedinom kraće kuhanje, no ovome se može stati na kraj i prilagođavanjem veličine komada povrća prilikom rezanja. Odličan izbor predstavlja i bogata Ledo Minestrone mješavina povrća koja je posebno prilagođena za jednostavnu pripremu bez mnogo muke, a i štedi vrijeme koje bi se utrošilo na čišćenje, guljenje i rezanje povrća.

Kako se kuha minestrone?

Sama priprema „velike juhe“ poprilično je jednostavna, a svodi se uglavnom na kuhanje odabranog povrća u vodi, povrtnom ili mesnom temeljcu dok ne omekša. U nekim regijama Italije preferira se gusti minestrone s prekuhanim povrćem, dok se u drugima prvenstvo daje laganom, relativno bistrom minestroneu u kojem je kuhano povrće održalo svoju karakterističnu teksturu. Kako bi se dodatno obogatio, u minestrone se uglavnom ukuha tjestenina ili riža, a često se poslužuje s malo maslinovog ulja i naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira.

Također, okus ove juhe može se oplemeniti koncentratom rajčice, pancetom – koju je potrebno prepržiti u loncu prije dodavanja povrća, i začinima poput origana, bosiljka i peršina – koje je najbolje dodati pred kraj kuhanja. U talijanskoj Liguriji, primjerice, u minestrone se često dodaje pesto alla genovese, dok u nekim drugim regijama pripremaju pikantni minestrone s dodatkom peperoncina.

Pogledajte recept: Ukusni minestrone od Ledo mješavine povrća

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!