Proljetna detoksikacija uz pomoć hrane

15. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Prve tople zrake sunca svi s veseljem očekuju kao najavu dolaska dugih, sunčanih dana koji će zimu ostaviti daleko iza nas. No, pod ruku s proljećem često dolazi i proljetni umor kojeg prate razdražljivost, bezvoljnost te pad kvalitete života i radnih sposobnosti. Novonastalo stanje ujedno slabi obrambenu snagu organizma, pripremajući teren za razvoj bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzroci proljetne nespremnosti nerijetko se mogu pronaći u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina i minerala. Zato, da bi bez smetnji uživali u prvim proljetnim danima, potrebno je pripremiti organizam i opskrbiti ga vrijednim nutrijentima, u procesu poznatom kao detoksikacija.

Nadoknada najvažnijih vitamina i minerala

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog voća i povrća. Vitamin C pridonosi  smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj funkciji imunološkog sustava. U rano proljeće nije lak zadatak osigurati obilje vitamina C, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog ovim važnim vitaminom poput jagoda stižu na naše tržnice tek u svibnju i lipnju. Srećom, dostupno nam je smrznuto šumsko voće i citrusno voće koji sadrži vitamin C.

Znakove umora pomoći će otjerati  i namirnice koje sadrže folnu kiselinu poput primjerice  graška. Folna kiselina, naime, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Grašak je ujedno i izvor vitamina C koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Osim što je neophodan za normalnu funkciju mišića, magnezij doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i smanjenju umora i iscrpljenosti.

U stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu igra željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza uzrokuju umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije.

Kvalitetni izvori energije

Glavni izvor energije našem organizmu predstavljaju ugljikohidrati, ali je pri tome ključno odabrati one namirnice koje će nas opskrbiti dovoljnom količinom energije, a neće izazvati nagli skok koncentracije šećera u krvi i zatim tromost. Zato prednost treba dati cjelovitim žitaricama i njihovim proizvodima. Također, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!