Usporedili smo svježe povrće i Ledo smrznuto povrće. Svježe izgubi nutrijente već nakon 4 dana. Ledo smrznuto vrijednosti čuva mjesecima.

15. prosinca 2016.
Autor Ledo
Podijelite

Povrće bi trebalo jesti svakodnevno. Najbolje bi bilo kad bismo ga mogli jesti svježe, netom nakon branja. No, to najčešće nije opcija. Koja je sljedeća najbolja? Ledo svježe smrznuto povrće, čija je nutritivna vrijednost jednaka onom svježe ubranom!

Užurbani tempo života diktira i naše prehrambene navike. Često nemamo vremena za nabavku svježih namirnica. Špinat, grašak ili brokula na policama trgovina ili na stolovima tržnica odlično izgledaju. No, koliko je zapravo svježe takvo povrće?

Istraživanje je pokazalo da se na tržnicama u pravilu nalazi jedno do dva dana staro povrće. Takvo povrće, koje nakon kupovine odmah ne iskoristimo, nego ga čuvamo u hladnjaku, nakon svega četiri dana značajno gubi na svojoj nutritivnoj vrijednosti.

Prvo ozbiljno istraživanje o nutritivnim vrijednostima povrća

Ledo i Vitaminoteka su napravili istraživanje o nutritivnim vrijednostima svježe smrznutog povrća u usporedbi sa svježim. Riječ je o prvom takvom istraživanju u Hrvatskoj.

Ciljevi istraživanja bili su utvrditi količinu nutrijenata u odabranom svježem i svježe smrznutom povrću te istu usporediti nakon nekoliko dana skladištenja. Bilježile su se promjene u koncentraciji vitamina svježeg povrća s tržnica i iz trgovina, koje su se potom uspoređivale s količinom vitamina u Ledo svježe smrznutom povrću.

Brojke na strani svježe smrznutog povrća

Istraživanje je pokazalo kako skladištenje svježeg povrća u hladnjaku dulje od dva dana rezultira gubitkom vitamina.

Kod svježe smrznutog povrća, situacija je obrnuta. Zahvaljujući metodi brzog zamrzavanja, sačuvane su sve blagodati povrća, te ono takvo ostaje više mjeseci. U istraživanju su korištene brokula, cvjetača, mahune i špinat.

Koncentracija vitamina C i A kod svježeg povrća bile su iste ili nešto veće od smrznute inačice. Međutim, nakon 4 dana, te su se vrijednosti kod svježeg povrća drastično smanjile.

Kako se radilo istraživanje

Svježe smrznuto povrće kupljeno je u supermarketu, a svježe na tržnici. Smrznuto povrće skladišteno je u zamrzivaču na – 18°C, a svježe na uobičajenim kućnim uvjetima - na tamnom mjestu pri temperaturi od 4°C.

Svježa brokula, cvjetača, grašak, mahune i špinat podvrgnuti su mjerenju isti dan po kupovini te opet nakon četiri dana skladištenja u spomenutim uvjetima. Analize vitamina u povrću provedene su prema standardnim laboratorijskim metodama.

Zaključak? Svježe povrće treba potrošiti u razdoblju od 1 do 2 dana, a isto to povrće, smrznuto metodom brzog smrzavanja, čuva svoje vrijednosti više mjeseci.

Jedite svježe tijekom cijele godine

Povrće koje nabavljamo na tržnicama ovisi o sezoni, što kod svježe smrznutog povrća nije slučaj. Ono je jednako dostupno i ukusno tijekom cijele godine.

Brokulu i grašak na tržnicama i u trgovinama možemo pronaći od travnja do lipnja, a brokulu još i od listopada do prosinca. Svježe smrznuti, s druge strane, dostupni su nam kad god poželimo ukusan obrok.

Svježu cvjetaču moći ćete pronaći tijekom svih mjeseci, osim ljeti, dok će mahune biti dostupne samo u ljetnim mjesecima. Isto to povrće, zamrznuto metodom brzog smrzavanja, čuvat će svoju svježinu, okus i nutritivnu vrijednost, što ih čini ekonomičnom namirnicom, dostupnom cijele godine.

Pogledajte recepte s povrćem!

Povrće koje trošite po potrebi

Volite špinat? On pak ne voli visoke temperature i sušu te mu odgovaraju hladnija podneblja. Svježeg ga možete pronaći u rano proljeće, jesen i zimu, a u smrznutom uživati tijekom cijele godine.

Osim toga, znamo kako se kuhanjem špinatu smanjuje volumen te od dvije šalice svježeg dobijete tek pola šalice kuhanog. Ledo smrznuti špinat zauzimat će vam manje prostora, a smrznut u briketima omogućava vam korištenje po potrebi.

U dodatnom istraživanju tržišta, odnosno provedenoj anketi, doznali smo da Hrvati vole svježe povrće kupovati na tržnicama, nekoliko puta tjedno. Njih 36% kupuje smrznuto povrće nekoliko puta mjesečno. Zašto se kupuje na tržnicama?

Manjak informacija o očuvanju svježine

Većina ispitanika smatra da je tamo povrće domaće, najbolje svježine i kvalitete. No, spomenuto istraživanje jasno je pokazalo kako se upravo svježem povrću s tržnice, nakon četiri dana boravka u hladnjaku, znatno smanjuju nutritivne vrijednosti.

Upravo zato, smrznuto je zapravo svježe! Zamrzava se u trenutku kad je najbogatije svim nutritivnim vrijednostima. Tako se čuvaju svi važni vitamini, minerali i vlakna.

Čak 21% ispitanika smatra kako svježe povrće pohranjeno u hladnjaku uopće ne gubi hranjive vrijednosti. Istina je upravo suprotna – vrijednosti vitamina u povrću skladištenom tijekom četiri dana, u istraživanju su bile često niže od najmanjih odgovarajućih vrijednosti za smrznuto povrće.

Jedite svježe kad god poželite. Ledo svježe smrznuto povrće kvalitetno je, praktično pakirano i dostupno vam je tijekom cijele godine.

Izvor

Vranešić Bender D, Pollak L, Krstev Barać S, Jošić M. Sadržaj vitamina u smrznutom i svježem povrću. Knjiga sažetaka s 1.međunarodnog kongresa nutricionista i dijetetičara „Nutricionizam&Dijetetika 2016". Zagreb, 10-11.lipnja 2016, str. 27.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!